Kabinet overweegt Rapid Response Team generatieve AI

Kabinet overweegt Rapid Response Team generatieve AI

De ontwikkelingen in de generatieve Artifical Intelligence volgen elkaar razendsnel op. Daarom overweegt het Kabinet een ‘rapid response team’ in te zetten om deze ontwikkeling te ondervangen. Daarbij gaat het zowel over kansen om te innoveren en experimenteren als het waarborgen van mensenrechten. Dat staat in de Prinsjesdagstukken voor komend jaar.

Hoe dit Rapid Response Team moet functioneren, wie erin moeten zitten en hoeveel daarvoor beschikbaar is, is nog niet bekend. De verwachting is dat dit na de presentatie van de begroting voor het komende jaar duidelijker wordt.

Publiekscampagne

Naast de Nederlandse inzet om kinderen online beter te beschermen met goede Europese wetgeving, zet het kabinet ook het komende jaar in op instrumenten voor ontwikkelaars, opvoeders en kinderen en goed toezicht. Er komt ook een publiekscampagne. Wat dat precies gaat inhouden en wanneer die start is nog niet bekend.

Wel stelt het kabinet dat ze de informatiepunten in bibliotheken blijven steunen. Daarnaast komen er extra overheidsdienstverleners. Deze helpen mensen om zaken met de overheid te regelen. Dit initiatief gaat ook draaien in de bibliotheken, zodat mensen laagdrempelig terecht kunnen voor hulp en advies.

Lees ook: