1 min Ondernemen

Kabinet vraagt SER om advies over gevolgen robotisering

Kabinet vraagt SER om advies over gevolgen robotisering

Het kabinet vraagt de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies te geven over de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor de arbeidsmarkt. Dat bleek uit de wekelijkse Ministerraad van vrijdag. Robotisering moet een van de speerpunten in dat advies zijn.

Volgens het Kabinet worden door technologische ontwikkelingen  straks veel werkzaamheden door robots of machines gedaan. Tegelijk ontstaan er ook nieuwe werkzaamheden.

De Raad vraagt de SER met verschillende scenario’s te werken. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde dit voor vanwege de grote onzekerheden over welke kant de ontwikkelingen op gaan.

In het advies moet ook de rol van werkgevers en vakbonden aan bod komen. Het gaat volgens de Ministerraad niet alleen om nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat banen verdwijnen, maar ook om hoe mensen makkelijk in nieuwe banen aan het werk kunnen.

Nederland kan profiteren van de technologische vooruitgang die voor meer welvaart, veiligheid en een hogere levensverwachting zorgt. Het kabinet vraagt zich af hoe je kunt zorgen dat iedereen  meeprofiteert.