Het kabinet houdt vast aan het streven om in 2030 ten minste één miljoen mensen in Nederland digitaal vaardig te hebben. Dat blijkt uit een voortgangsbrief van demissionair minister Karremans (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Daarmee blijft het Actieplan Digitale Banen onverminderd van kracht, ondanks eerdere twijfels over de haalbaarheid van de doelstelling.
De zorgen waren eind 2023 nog groot. Toenmalig minister Adriaansens waarschuwde destijds dat het tempo niet hoog genoeg lag. Met 707.000 ict’ers in 2022 bleef het structurele tekort in de sector nijpend. De recente cijfers onderstrepen die trend: eind 2024 stonden er 22.700 digitale vacatures open, een daling ten opzichte van de piek in 2022, maar nog altijd fors hoger dan in 2016, toen het om 13.300 ging.
Kabinet
Volgens Karremans is het actieplan hard nodig om bedrijven te ondersteunen in hun digitale transitie. Het plan rust op vier pijlers: meer instroom in bètatechnisch onderwijs, betere aansluiting met de arbeidsmarkt, verhoging van de arbeidsproductiviteit en sterkere coördinatie van initiatieven om versnippering tegen te gaan.
Landelijke infrastructuur
Parallel aan het overheidsbeleid ligt ook het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers, een initiatief vanuit de ict-branche. Daarin pleiten brancheorganisaties voor een landelijke infrastructuur waarin werkzoekenden, werkgevers, onderwijs en overheid samenkomen. Karremans laat weten dat er dit jaar wordt gestart met een landelijk koersoverleg waarin ook dit aanvalsplan een plek krijgt.
Middellange tot lange termijn
Toch benadrukt hij dat de resultaten niet van vandaag op morgen zichtbaar zullen zijn. “Veel acties onder dit plan werpen pas op middellange tot lange termijn hun vruchten af”, aldus de bewindsman. De ambitie voor 2030 blijft overeind, maar er komt pas over twee jaar een nieuwe stand-van-zakenbrief naar de Kamer. Ondanks het nijpende tekort en de complexe uitvoering blijft de boodschap van het kabinet helder: de digitale werkvloer van morgen wordt vandaag voorbereid. Stap voor stap.