De Tweede Kamer hout zo snel mogelijk een hoorzitting over de vernieuwing van de politie-ict. Dat gebeurt op voorstel van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Dat meldde iBestuur vrijdag.
Het voorstel daartoe was eind vorige week ingediend door Tweede Kamerlid Chris van Dam. De CDA’er is er van overtuigd dat de nodige vernieuwing van de politie-ict niet gaat lukken met hoe de zaken nu georganiseerd zijn.
Langzaam
Volgens het Kamerlid gaat de herstructurering en vernieuwing van de ict van de Nationale Politie veel te langzaam. Hij wijst daarbij op de traagheid waarmee vernieuwingen op ict-gebied plaatsvinden bij de politie. Zo liep eind vorig jaar het zogenoemde Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie af. Dat plan ging zes jaar daarvoor van start en had de infrastructuur en de bedrijfsvoering op alle vlakken drastisch moeten vernieuwen. In elk geval hadden de primaire processen weer helemaal op orde moeten zijn.
Niets was echter minder waar. De primaire processen, waarvan men in 2011 al zei dat ze in 2014 helemaal vernieuwd moesten zijn, waren eind oktober voor 36 procent klaar. Eind vorig jaar zou dat volgens de politie eind vorig jaar zou oplopen naar 43. Van Dam stelt nu dat hij intussen geen plannen heeft gezien om dat proces helemaal rond te maken.
Verder zijn er twee sterk verouderde systemen die hoognodig helemaal op de schop moeten, maar nog steeds niet zijn aangepakt. Zowel de Basisvoorziening Handhaving (BVH) voor de dienders op straat en het recherchesysteem Summ-IT, moeten samengebracht worden tot een systeem, Operationeel Politie Proces (OPP) geheten.
Voortgangsbrief
Volgens iBestuur is er wel een dikke voortgangsbrief, maar die meldt slechts de ontwikkeling van twee submodules. “Dat zijn ‘e-Briefing’ (agenten beter geïnformeerd en geïnstrueerd de straat op sturen) en ‘Executie en Signalering’ (checken of iemand gesignaleerd staat, bijvoorbeeld wegens een openstaande boete).”
iBestuur citeert daarbij politie-CIO Dick Heerschop die in de stukken schrijft: “Op dit moment worden de eerste voorbereidingen gedaan voor het ontwikkelen van de volgende module (winkeldiefstal). Hiertoe zijn 2 extra ontwikkelteams aangetrokken en reeds van start gegaan. Daarnaast is een team ingezet op het vooronderzoek dat moet leiden tot het overzetten van functionaliteiten uit BVH naar OPP.”
Toezicht
Van Dam vindt het intussen laakbaar dat bij dit alles inzicht en toezicht ontbreekt. Door het beëindigen van het aanvalsprogramma vervalt volgens het Kamerlid ook het externe toezicht door een speciale Review Board. Wat ervoor in de plaats komt vindt hij onvoldoende.
Zo wil minister Grapperhaus het toezicht toevertrouwen aan een auditcommissie. In deze door korpschef Erik Akerboom ingestelde groep zitten een paar mensen van buiten, maar daarnaast drie hoge politiemensen. Het gaat om twee leden van de korpsleiding en een eenheidschef.
Van Dam is overigens niet het enige Kamerlid dat grote moeite heeft met de gang van zaken. Veel Kamerleden hebben inmiddels hun ongenoegen uitgesproken.
SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt een hoorzitting zelfs niet voldoende. Hij wil een parlementair onderzoek naar zowel de uitvoering als de kosten van het aanvalsprogramma.
De zitting staat inmiddels gepland voordat de eigenlijke voortgangsbrief in de Kamer wordt besproken. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid maart worden.