Lucien Engelen verwacht ‘uberisering’ van de zorg

Lucien Engelen verwacht ‘uberisering’ van de zorg

Partijen als Apple, Google, Philips, Samsung en Microsoft steken zoveel ontwikkelkracht en -macht in ontwikkeling van zelfzorg-apps dat hun rol niet meer te negeren valt. Volgens Lucien Engelen, directeur van het REshape Center for Innovation van het Radboudumc zijn de traditionele zorgpartijen al vrijwel uitgespeeld, alleen weten ze dat nog niet. ”Ik sta te kijken van de snelheid die partijen als Apple en Google nu ontwikkelen.”

Apple heeft voor zijn Health Kit een samenwerkingsverband met Epic. Als de twee enige Epic-UMC’s buiten de VS kunnen Radboudumc en Cambridge University bij hen in de keuken kijken. “Je wordt bijna omver geblazen door de energie die Apple hierin steekt en de tractie die zij weten te maken,” aldus Lucien Engelen. “Zij inspireren bovendien andere partijen buiten de zorg om devices en apps te maken die je eenvoudig kunt verbinden met de Health Kit. Die leveranciers vallen nu over elkaar heen om voordelige én goede apparatuur op de markt te brengen waarmee consumenten thuis waardes kunnen meten als hartslag, bloeddruk, temperatuur, zuurstofgehalte in het bloed, fysieke beweging enzovoort. Je houdt het apparaatje simpelweg tegen je voorhoofd. De eerste trials lopen inmiddels samen met de FDA”

“Maar er staan al concurrenten klaar die het binnenkort voor de helft van het geld kunnen. En straks komt een hele hausse aan devices vanuit het Verre Oosten. Je hebt twee typen partijen nodig: fabrikanten van devices voor zelfmonitoring en system integrators die zorgen dat die data geïntegreerd worden in een EPD, HIS of wat dies meer zij. De Apples, Googles en Philipsen van deze wereld zullen zich op die tweede rol concentreren. En dat lijkt mij prima.”Volgens Engelen hebben EPD-leveranciers intussen de grootste moeite deze ontwikkelingen te volgen. Je wilt natuurlijk niet ongebreideld data aan het EPD toevoegen, maar op basis van die data betere beslissingen nemen. Daarom heb je analytics nodig. “Dat is niet bepaald de sterkste kant van EPD-leveranciers. En dan zeg ik het nog heel netjes,” lacht Engelen.

“Wordt de patiënt met al deze ontwikkelingen straks zijn eigen dokter? Want als mensen zelf over de data beschikken (en dat gaat gebeuren ook al doet de zorg er niet aan mee) en over slimme algoritmes die aangeven wat er met je aan de hand is, kun je je eigen ‘diagnose’ stellen. Engelen noemt deze ontwikkeling zelfs de ‘Uberisering van de zorg’. De manier waarop traditionele taxibedrijven buitenspel worden gezet door Uber staat symbool voor wat veel dokters ook te wachten staat.Engelen: “Er zijn nog altijd taxichauffeurs nodig, alleen het model waarop jij als klant die dienst afneemt wordt anders. Dat staat de zorg ook te wachten. Zorgverleners moeten zich gaan afvragen: waar ligt mijn toegevoegde waarde? Wat moet ik nú doen als ik die waarde ook in de toekomst wil blijven leveren?”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van maart 2015.