Markt roept opleiders op om samen te werken

Markt roept opleiders op om samen te werken

Er is geen vakgebied dat zo snel verandert als ICT. Het is dan ook geen wonder dat de curricula van opleiders voortdurend achter de feiten aanlopen. Werkgevers klagen dat ze nog veel tijd moeten steken in het opleiden van jonge mensen die net klaar zijn met hun studie.

Wat kunnen we doen om de dreigende tekorten te ondervangen? Of het nu gaat om softwareontwikkelaars, infrastructuurspecialisten of inhoudelijke it-consultants die een brug kunnen slaan naar de business, op alle vlakken zijn vacatures moeilijk vervulbaar. Dat komt enerzijds doordat er te weinig opleidingen zijn die goed aansluiten bij de praktijk, en aan de paar opleidingen die goede studenten afleveren studeren domweg te weinig mensen af.

Mirjam Hulsebos maakte voor ICT/Magazine een rondgang langs enkele it-bedrijven die werving & selectie hoog op hun agenda hebben staan.

Voor de twee brancheorganisaties van de hostingindustrie – de DHPA en ISP Connect – is dit tekort aan vakmensen zelfs reden om zelf een post-MBO-opleiding te starten. Pieter van Woerden, general manager bij HPS Industrial, een leverancier van industriecomputers en rackservers, vindt dat MBO-opleidingen kansen laten liggen. Henk Steenman van AMS-IX heeft met name HBO- en universitair opgeleide netwerkinfrastructuur engineers nodig.  Hun personeelsbestand heeft een sterk internationaal karakter omdat er op de Nederlandse markt te weinig aanbod is. Wiebe de Boer, directeur van ict-dienstverlener ilionx constateert dat sommige jongeren gewoon niet uit de verf komen in het huidige middelbare-schoolsysteem. Gerard Janssen, BU-manager Software Development bij Xebia stelt vast dat de kennis die developpers tegenwoordig nodig hebben belangrijk verder gaat dan wordt opgedaan in de schoolbanken. Robbert Bakker, managing director van ict-dienstverlener Ciber Nederland ziet een toenemend belang van soft skills. Naast een inventarisatie van de marktbehoefte werd ook gekeken in hoeverre HR in staat is om goede kandidaten te selecteren voor vacatures.

Lees het volledige artikel in de augustus editie van ICT/Magazine of hier online.