Kanker, cardiovasculaire aandoeningen, Alzheimer, reuma en diabetes zijn ‘grote Westerse ziekten’ waar verreweg het meeste onderzoek naar wordt gedaan. Het duurt vaak jaren voordat een ontdekking in het laboratorium is vertaald naar een nieuwe vorm van diagnostiek of behandeling die écht kan worden toegepast.
Het Center for Translational Molecular Medicine, kortweg CTMM, probeert dit gat te dichten, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van nieuwe of verbeterde vormen van diagnostiek en behandeling. Deze ‘vertaalslag’ van onderzoek naar praktische toepassing in de kliniek wordt doorgaans aangeduid met de term translationeel onderzoek.
Om het hele proces te versnellen en onderzoekers niet met allerlei ict op te zadelen bij het werken aan hun onderzoek, ontwikkelde het CTMM een high end app-store. Translationeel moleculair onderzoekers kunnen zo alle it-benodigdheden uit de cloud halen. Het resultaat: kostenbesparing en versnelling.
Het CTMM is een publiek-private samenwerking van 125 partners: alle UMC’s, enkele universiteiten en 90 bedrijven die apparatuur en hulpmiddelen ontwikkelen op het gebied van diagnostiek en behandeling. Een van de programma’s van CTMM is TraIT, wat staat voor Translationele Research IT.
TraIT probeert de it-hobbels weg te nemen waar onderzoekers in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Datasets van DNA-onderzoek, imaging, klinische studies of anamneses zijn vaak eigendom van verschillende instituten en onderzoekscentra. Die gebruiken hun eigen opslagmethodieken en -formats.
Tot voor kort losten de onderzoekers – AIO’s, biologen, artsen – zelf al dat ‘datagedoe’ op. Via de nieuwe app-store nemen onderzoekers nu eenvoudig af wat ze nodig hebben. Alle benodigde IT – van applicaties tot en met infrastructuur – wordt aangeboden op een goed beveiligd platform. Zorgen over privacy en veiligheid zijn dus ook verleden tijd.
Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos online of in ICT/Zorg van maart 2015.