2min Security

Meer dan de helft van cyber-subsidiebudget aangevraagd

Meer dan de helft van cyber-subsidiebudget aangevraagd

Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Deze regeling is opgezet om kleine ondernemers, zoals zzp’ers en mkb’ers, te helpen hun cyberweerbaarheid te versterken. De subsidie is een initiatief van het Digital Trust Center (DTC) en staat open tot 31 december 2024.

Sinds de start hebben al circa 500 bedrijven een aanvraag ingediend. “Ondernemers die nog gebruik willen maken van de subsidie, raden we aan om snel actie te ondernemen”, benadrukt Michel Verhagen, manager bij het DTC. De toekenning gebeurt namelijk op volgorde van binnenkomst.

Cyberweerbaarheid

Van alle aanvragen komt 76 procent van mkb-bedrijven, terwijl zzp’ers verantwoordelijk zijn voor 24 procent van de ingediende aanvragen. Opvallend is dat negen procent van de aanvragen afkomstig is uit de gezondheids- en welzijnszorg, een sector waar digitale veiligheid van cruciaal belang is.

De populairste maatregel waarvoor subsidie wordt aangevraagd, is het maken van back-ups. Deze categorie vertegenwoordigt 25 procent van alle aanvragen. “Met een goede back-up zijn bedrijfsgegevens beter beschermd tegen cyberaanvallen,” legt Verhagen uit. Andere veelvoorkomende maatregelen zijn:

  • Antivirussoftware: 16%
  • Veilige netwerktoegang/wifi: 16%
  • Cyber awareness trainingen: 16%
  • Tweefactorauthenticatie (2FA): 10%
  • Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E): 8%
  • Patch-management: 6%
  • Wachtwoordmanager: 5%

Subsidie

Jacqueline Rijkers, directeur van Apollo Verhuizingen, is een van de ondernemers die de subsidie benutten. “Dankzij de regeling hebben we een cyberweerbaarheidstraining kunnen organiseren. Dat heeft veel inzichten opgeleverd, zoals het belang van sterke wachtwoorden,” vertelt ze. Ook Suyi Guo, freelance informatiebeveiligingsadviseur, maakte gebruik van de regeling voor back-ups en een fysieke token voor 2FA. “Hierdoor konden we onze digitale beveiliging op een hoger niveau brengen”, aldus Guo.

Met nog een maand te gaan, kunnen bedrijven met maximaal 50 medewerkers de subsidie in drie stappen aanvragen.

1. Stap 1 is de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Wanneer ondernemers deze checklist invullen, ontvangen zij actiepunten met maatregelen om hun cyberweerbaarheid te vergroten.

2. Stap 2 is het aanschaffen van producten of diensten uit de acht genoemde categorieën om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten.

3. Stap 3 is het aanvragen van de subsidie via de RVO-website. Hiervoor hebben ondernemers de volgende zaken nodig: e-Herkenning inlog, actielijst van de CyberVeilig Check en facturen en betaalbewijzen van de aangeschafte producten en/of diensten.