Maandag 2 september opent de tweede ronde van de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak weer. Micro- en kleine ondernemingen kunnen daarmee een bijdrage krijgen in de kosten van de aanschaf en implementatie van belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen.
Dit jaar stelt het Digital Trust Center (DTC) een miljoen euro beschikbaar. Met name kleine ondernemingen ervaren drempels bij het nemen van basismaatregelen die de weerbaarheid tegen cyberaanvallen verhogen. Uit een pilot van vorig jaar blijkt dat het werkt. Vandaar dus ook deze tweede editie met een grotere pot geld.
Dat achterblijven met cyberweerbaarheid veroorzaakt een ‘cyberweerbaarheidskloof’ tussen de cyberdreigingen en de maatregelen die kleine bedrijven nemen. Dit wordt bevestigd in de Cybersecuritymonitor van het CBS en het advies van de Cyber Security Raad. Analyse van de data uit de CyberVeilig Check voor zzp en mkb leert dat van de top drie van al genomen maatregelen bestaat uit antivirussoftware (76%), back-ups (74%) en herkennen van phishing (68%).
Met praktische voorlichting, zelfscans en delen van ervaringsverhalen van getroffen ondernemers stimuleert het DTC ondernemers om de basis op orde te maken. Toch zet dit niet elke ondernemer aan tot verbetering van de cyberveiligheid. Een evaluatie van de pilot van 2023 blijkt dat een financiële stimulans zorgt dat kleine bedrijven aan de slag gaan met hun cyberweerbaarheid. Ze gaan ook sneller over tot aanschaf en implementatie van cyberveilige maatregelen. Daarom heropent het DTC deze subsidieregeling.
Waarvoor kun je subsidie vragen?
De subsidie is voor zelfstandig ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal 50 medewerkers. De maximale jaaromzet mag maximaal tien miljoen euro bedragen.
Deze bedrijven kunnen geld aanvragen voor bijvoorbeeld veilige netwerktoegang/wifi, een wachtwoordmanager, tweefactorauthenticatie (2FA) en andere authenticatiemethoden. Er is ook geld beschikbaar voor maatregelen als patch-management, antivirussoftware, back-ups instellen en testen, risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en cyberawarenesstrainingen.
De subsidie bedraagt maximaal vijftig procent van de kosten voor aanschaf of implementatie, met een maximum van €1.250 per aanvrager. Als je het geld wilt bemachtigen moet je snel zijn want het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen tot de pot leeg is.
Michel Verhagen, manager DTC: “Ondernemers zijn druk met ondernemen. Cybersecurity staat vaak niet bovenaan de prioriteitenlijst. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat kleine ondernemers geen doelwit zijn, want de realiteit is anders. Graag stimuleren we kleine ondernemers om nú in actie te komen en snel de belangrijkste cybermaatregelen te treffen. Want met een paar eenvoudige ingrepen maak je de kans dat je het volgende slachtoffer wordt echt kleiner. Laat deze subsidie het laatste zetje zijn om vandaag nog in actie te komen.”
Tip:
- Cybersecuritymonitor: kleine bedrijven nemen minder maatregelen