Dinsdag heeft Meta een ingrijpende wijziging doorgevoerd in zijn moderatiebeleid in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft factchecking afgeschaft, plannen aangekondigd om zijn trust- en veiligheidsteams te verplaatsen, en zijn beleid inzake Haatdragend Gedrag aangepast. Deze veranderingen bevatten enkele opvallende updates en toevoegingen.
De wijzigingen:
1. Nieuwe secties met uitzonderingen:
Beschuldigingen van mentale ziekte of afwijking op basis van gender of seksuele geaardheid worden toegestaan, mits in de context van politieke en religieuze discussies over transgenderisme en homoseksualiteit.
Content die pleit voor gender- of geaardheidsgebonden beperkingen in beroepen zoals het leger, de politie en het onderwijs is voortaan toegestaan, mits gebaseerd op religieuze overtuigingen.
2. Verwijderde beperkingen:
Een sectie die dehumaniserende verwijzingen naar transgender of non-binaire personen, zoals hen “het” noemen, verbood, is verwijderd. Ook het verbod op vrouwen te refereren als ‘huishoudelijke objecten’ is geschrapt.
3. Nieuwe formuleringen:
Meta’s beleid biedt nu ruimte voor geslachtsgebonden exclusieve taal bij discussies over toegang tot ruimtes zoals toiletten, scholen en beroepen. Ook wordt scheldtaal in de context van romantische relaties toegestaan.
4. Verwijderde COVID-19 beperkingen:
Een sectie die het verbod bevatte om personen of groepen te beschuldigen van het verspreiden van COVID-19 is geschrapt.
5. Nieuwe uitzonderingen op uitsluitingen:
Het beleid dat uitsluiting op basis van beschermde kenmerken verbood, bevat nu een uitzondering voor geslachtsgebonden exclusies in ruimtes zoals sportteams, toiletten en specifieke scholen.
Europese wetgeving
Mark Zuckerberg, CEO van Meta, gaf in zijn toespraak zijn mening over de Europese wetgeving en overregulering die innovatie volgens hem in de weg staat. “In de afgelopen jaren heeft Meta complexe systemen ontwikkeld om content te modereren, deels door maatschappelijke druk. Dit is te ver gegaan. Te veel onschuldige content wordt gecensureerd, gebruikers raken gefrustreerd, en de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. We willen dit herstellen en terugkeren naar onze kernwaarden.”
Impact
Volgens de LGBTQ+-organisatie GLAAD verdwijnen door de beleidswijzigingen essentiële waarborgen die gebruikers beschermen tegen online intimidatie. “Meta normaliseert hiermee anti-LGBTQ-haat voor winst, ten koste van zijn gebruikers en echte vrijheid van meningsuiting”, aldus Sarah Kate Ellis, CEO van GLAAD.
Meta’s nieuwe beleidschef Joel Kaplan verdedigde de wijzigingen: “Wat gezegd kan worden op televisie of in het Congres, moet ook op onze platforms kunnen.” Dit besluit heeft echter tot teleurstelling geleid bij partners van Meta, waaronder factcheckingorganisaties, die waarschuwen voor de impact op de strijd tegen desinformatie en haatzaaien.
Meta geeft aan dat het in plaats van de inzet van factcheckers nu gebruik gaat maken van zogeheten community notes, zoals we die kennen van X. Gebruikers kunnen commentaar geven op elkaar, zaken aanvullen en eventuele fouten aangeven.