Meta heeft de directe peering-relatie met Deutsche Telekom beëindigd, zo kondigde het techbedrijf vandaag aan. Dit volgt op een langdurig geschil waarbij Meta werd veroordeeld om de Duitse telecomprovider twintig miljoen euro te betalen voor datatransport. Deutsche Telekom beweert dat Meta de feiten verdraait.
Peering-relatie
Sinds 2010 maakte Meta gebruik van het netwerk van Deutsche Telekom, maar in 2020 besloot Meta het contract te beëindigen na mislukte onderhandelingen over lagere tarieven. Ondanks de opzegging bleef Meta gebruikmaken van de ip-transitdiensten van Deutsche Telekom, maar zonder de rekeningen te betalen. In mei oordeelde een regionale rechtbank in Duitsland dat Meta alsnog twintig miljoen euro aan openstaande facturen moest voldoen.
De daaropvolgende onderhandelingen tussen beide partijen leverden geen oplossing op. Als reactie hierop besloot Meta de directe peering-relatie met Deutsche Telekom te verbreken. Meta verklaarde dat directe peering-relaties normaal gesproken zonder kosten verlopen, omdat ze voordelig zijn voor zowel internetbedrijven als telecomproviders. “Contentproviders zoals Meta investeren in producten en diensten die mensen gebruiken, terwijl telecomproviders zoals Deutsche Telekom geld verdienen door internettoegang te bieden,” aldus Meta.
Gevaarlijk precedent
Het Amerikaanse techbedrijf waarschuwde dat de acties van Deutsche Telekom een gevaarlijk precedent kunnen scheppen dat de netneutraliteit bedreigt. Volgens Meta is het gebruik van settlement-free peering de geaccepteerde wereldwijde standaard.
Deutsche Telekom heeft op de aankondiging gereageerd en beschuldigt Meta van het verdraaien van de feiten. De Duitse provider stelt dat al het dataverkeer van Meta altijd tegen betaling via directe verbindingen werd verwerkt, en dat Meta tijdens de coronacrisis stopte met betalen. Na het juridische geschil besloot Meta het dataverkeer via een transitprovider te laten verlopen in plaats van de directe route. “Dit is meer dan een zakelijk meningsverschil,” zei Deutsche Telekom. “Het gaat om de vraag of de macht van de sterkste op het internet zal zegevieren, of dat er een eerlijke balans blijft bestaan.”