Staatssecretaris van Ooijen, MIND en 113 Zelfmoordpreventie lanceerden #Chatsafe in Nederland. Dit van oorsprong Australische initiatief heeft als doel jongeren op social media veilig te laten communiceren. Vooral over heftige onderwerpen als zelfbeschadiging en zelfdoding.
#Chatsafe leert jongeren omgaan met de risico’s van social media. Het speelt tegelijkertijd in op de potentie van social media als belangrijke communicatietool. Jongeren met mentale klachten kunnen online namelijk ook erkenning, informatie en verbinding met lotgenoten vinden.
Ongefilterde gevoelens
97% van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt (bijna) dagelijks gebruik van social media. Mentale gezondheid is een groot onderwerp op deze platformen, en ook zwaardere onderwerpen als zelfdoding en zelfbeschadiging worden besproken. Hoewel openheid over mentale klachten belangrijk is, kunnen gebruikers elkaar ook negatief beïnvloeden als zij hun gedachten en gevoelens op een ongefilterde manier delen.
Negatieve effecten beperken
Onderzoekers van 113 Zelfmoordpreventie zagen dat nadelige effecten van social media – zoals cyberpesten, sociale vergelijking en kopieergedrag – suïcidale gedachten en gedragingen kunnen uitlokken of verergeren.#Chatsafe Nederland is ontwikkeld om deze negatieve effecten in te perken en jongeren op een veilige manier te leren omgaan met content over suïcide.
Veilig online gesprek
#Chatsafe is een set richtlijnen die jongeren helpt om het online gesprek over zelfdoding op een veilige manier te voeren. De richtlijnen bestaan uit lessen, tips en adviezen over veilig communiceren op social media. Jongeren leren bijvoorbeeld hoe ze kunnen reageren op iemand die een suïcidale uiting doet, wat je vooral niet moet zeggen, en hoe zij hierin hun eigen grenzen bewaken.
De campagne bestaat grofweg uit drie delen. Ten eerste adresseert men hoe jongeren hun ervaringen over zelfdoding kunnen delen. Ten tweede hoe ze kunnen reageren als ze op social media iets lezen of zien over dit onderwerp. En tot slot wordt stilgestaan bij de manier hoe iemand die overleden is aan zelfdoding op een respectvolle en veilige manier herdacht kan worden.