Minister van Justitie en Veiligheid David Van Weel reserveert het overgrote deel van de eerder aangekondigde 52,6 miljoen euro ter preventie van cybercrime voor digitale opsporing.
Een groot deel van het budget, 39,5 miljoen euro, wil Van Weel inzetten voor onder meer de oprichting van een centrale voorziening om digitale opsporing te coördineren. Speciaal geworven specialistische zij-instromers moeten nieuwe technologieën benutten bij het opsporen van criminelen. Deze aanpak zorgt voor betere samenwerking tussen landelijke en lokale politieteams en een efficiëntere aanpak van misdaden, zo is de hoop.
Met de toenemende digitalisering van criminaliteit is het essentieel dat kennis en vaardigheden omtrent digitale criminaliteit op alle niveaus wil de minister versterken. Dit geldt bijvoorbeeld voor zaken als mensenhandel, online drugshandel en kindermisbruik. De Tweede Kamer bespreekt de begroting op 20 en 21 november. Over een aantal plannen schreef ICT/Magazine al eerder.
Versterking aanpak cybercrime
Voor de bestrijding van cybercrime trekt de minister specifiek 52,6 miljoen euro uit. De focus ligt hierbij op een datagedreven en intelligence-gestuurde aanpak. Centraal staan investeringen in het Team High Tech Crime en een robuust ICT-platform dat analyses ondersteunt. Daarnaast krijgt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) middelen om forensische expertise op het gebied van cybercrime uit te breiden. Dit moet leiden tot effectievere opsporing van complexe delicten.
De oprichting van een centrale voorziening voor cybercrime moet meer samenhang brengen in de nationale en internationale aanpak. Hierin worden strategie, data-analyse en operationele inzet geïntegreerd. Ook het Digital Intrusion Team, gespecialiseerd in diepgaande cyberonderzoeken, krijgt extra aandacht.
Samenwerking met het bedrijfsleven
Een belangrijk onderdeel van de strategie is het programma Cyclotron, dat publiek-private samenwerking rondom cybersecurity bevordert. Dit programma faciliteert informatie-uitwisseling over cyberdreigingen tussen overheden en bedrijven. Een nieuw platform zal informatie verzamelen, analyseren en delen, met als doel de weerbaarheid van Nederlandse organisaties te vergroten.
Lees ook: Nationale Digitaliseringsstrategie verschijnt komend voorjaar