De Nationale Digitaliseringsstrategie (NDS), die in het voorjaar wordt verwacht, richt zich op digitale vraagstukken die de gehele overheid aangaan. De strategie moet helpen om bestaand beleid sneller te realiseren, dubbel werk te vermijden en processen te versnellen waar nog onvoldoende voortgang is geboekt. Staatssecretaris Zsolt Szabó (digitalisering, PVV) benadrukt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat digitalisering de interactie met de overheid eenvoudiger kan maken voor burgers en bedrijven. “Het contact met de overheid moet makkelijker worden. Digitalisering kan hierbij ondersteunen”, schrijft hij. “We willen burgers en ondernemers als één overheid bedienen en hen niet telkens om dezelfde informatie vragen.”
Digitaliseringsstrategie
Volgens Szabó is er te lang gedacht in termen van het simpelweg digitaliseren van bestaande handelingen, zonder de gehele werkprocessen te herzien. Hij benadrukt dat burgers en ondernemers één overheid ervaren en dat daarom de overheid samen de basisinfrastructuur en informatiehuishouding moet moderniseren. “Het Huis van Thorbecke moet in digitale zin worden getransformeerd, zodat de overheid klaar is voor de toekomst.”
Concrete acties
Szabó wijst op specifieke acties in de NDS, waaronder het tijdig inspelen op technologische ontwikkelingen zoals cloud en kunstmatige intelligentie (AI), het vergroten van digitale weerbaarheid voor burgers, en het versterken van digitale vaardigheden bij ambtenaren. Ook transparantie in besluitvorming krijgt prioriteit. Digitale inclusie wordt niet expliciet genoemd, maar hij benadrukt wel dat publieke waarden in de digitalisering geborgd moeten blijven. “Met de NDS zullen we prioriteiten aanscherpen die bijdragen aan het werken vanuit de één-overheidgedachte”, aldus Szabó.
Interbestuurlijke samenwerking
De NDS wordt gezamenlijk ontwikkeld door verschillende overheidsorganen. Bestaande strategieën zoals de Strategie Digitale Economie en de Nederlandse Cybersecuritystrategie worden hierin opgenomen. In het voorjaar zal Szabó de strategie presenteren, met jaarlijkse rapportages over de voortgang. De resultaten zullen internationaal gedeeld worden om de leidende rol van Nederland op het gebied van digitalisering te onderstrepen.