2min Personeel

Nederland en Vlaanderen verbeteren samen digitale vaardigheden leraren

Nederland en Vlaanderen verbeteren samen digitale vaardigheden leraren

Nederland en Vlaanderen gaan samen een methode ontwikkelen om digitale vaardigheden van leraren te verbeteren. Beide landen willen geen losse projecten maar een doorlopend programma om digitale geletterdheid te vergroten. Dat gebeurt met geld van de EU.

De Europese Commissie stelt hiervoor zo’n 700.000 euro beschikbaar. Tijdens de Nederlands-Vlaamse Onderwijstop in Rotterdam werd dinsdag duidelijk dat de ontwikkeling van de methode die dat mogelijk moet maken na de zomer van start gaat. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met scholen.

De bedoeling is dat de methode na twee jaar voor alle leraren in het primair en voortgezet onderwijs bruikbaar is. De docenten kunnen de opgedane digitale vaardigheden daarna ook beter inzetten om de leerlingen bij te spijkeren.

Nederland en Vlaanderen sloegen eerder met succes de handen ineen bij het oplossen van privacy-issues bij digitale samenwerkingsruimten voor het onderwijs. Nederland en Vlaanderen kampen op gebied van onderwijs met soortgelijke uitdagingen en kunnen dan ook oplossingen uitwisselen.

Wegwijs

Minister Paul voor Primair en Voortgezet onderwijs: “De wereld wordt steeds digitaler en speelt zich ook meer en meer online af. Ontwikkelingen als AI vinden razendsnel hun weg in de samenleving. We vinden het heel belangrijk dat onze leerlingen hierin wegwijs worden, maar dat betekent ook dat we hun docenten hiervoor de goede bagage moeten meegeven. Met een methode-op-maat kunnen we onze leraren hiervoor nog beter toerusten, nu en in de toekomst. Goed om hierin samen met Vlaanderen op te trekken.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Het Vlaams Onderwijs had tot voor kort een grote achterstand op digitaal gebied, maar de laatste jaren buigen we die om in een voorsprong. We hebben al een half miljard geïnvesteerd in die grote Digisprong voorwaarts: in ICT-toestellen, maar ook in ICT-coördinatoren en in de nodige ondersteuning en bijscholingen. We gaan nu samen met onze Nederlandse vrienden verder investeren in de ondersteuning van leerkrachten. Zo maken we over de grenzen heen werk van meer onderwijskwaliteit”.

Lees ook: