2min Security

Nederland host veel botnetservers met gekaapte computers

Nederland host veel botnetservers met gekaapte computers

Het afgelopen jaar had Nederland opnieuw de twijfelachtige eer in de top 10 te staan van landen waar de meeste botnetservers (Command and Control (C&C)-servers) werden gehost. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Trend Micro.

Het onderzoek schetst de belangrijkste wereldwijde trends op het gebied van cybersecurity. Ook de cyberaanval tegen Sony,  met meer dan 100 terabytes aan blootgelegde data en 100 miljoen dollar aan schade komt uitgebreid aan bod. 

Het feit dat de botnetservers in Nederland staan wil niet zeggen dat de aanvallen ook vanuit ons land plaatsvinden. Botnetservers kunnen op afstand worden beheerd. Het maakt dus niet uit waar cybercriminelen ze neerzetten.

Internetbankieren

Fraude met internetbankieren was in Nederland volgens Trend Micro wederom een groot probleem. Per maand werden in 2014 tussen de 80 en 220 Nederlandse computers besmet met malware om fraude met online bankieren te plegen.

Dat was in 2014 voor banken ook meteen de grootste uitdaging. Zo bleek twee-factor authentificatie, waarbij klanten bij het inloggen naast gebruikersnaam en wachtwoord ook een unieke code moeten opgeven, niet genoeg voor beveiliging van online transacties.

Wereldwijd zijn er in 2014 zo’n 145.000 computers besmet door malware voor online bankieren. Nieuwe aanvallen lieten zien dat geen enkele applicatie onkwetsbaar was in 2014. Het aantal financiële en bankgerelateerde malware gericht op Android is hierbij zelfs verviervoudigd.

Besmettingsgevallen door ransomware komen in Europa vooral voor in Turkije, Duitsland en Frankrijk. Turkije laat uitschieters zien tot meer dan 550 besmettingen per maand. Nederland scoort hierop met 20 tot 40 besmettingen per maand relatief laag.

Top 10 malware in Nederland

  1. JS_URYLINK.A
  2. BAT_VOBFUS.SM
  3. TROJ_ASPROX.BA
  4. BKDR_RDHOT.A
  5. TROJ_IFRAMER.KE
  6. TROJ_FAKEAV.BMC
  7. TROJ_MDROP.PR
  8. TROJ_DYER.BMC
  9. TROJ_EMOTET.VJA
  10. BAT_QHOST.A

Lees het volledige rapport “Magnified losses, Amplified Need for Cyber-attact Preparedness”.