3min Security

Nederlanders houden graag zelf controle over hun online veiligheid

Nederlanders houden graag zelf controle over hun online veiligheid

Slechts een kwart van de Nederlanders zegt zelf voldoende technische kennis te hebben om hun online veiligheid te waarborgen. Intussen houden ze zelf graag controle over hun online veiligheid.

Dat blijkt uit Online Veiligheidsmonitor 2023 van KPN en ESET uitgevoerd door Blauw Research. Gemiddeld beoordeelt de consument de online veiligheid met een 6,9. Ouderen voelen zich online veiliger. Bij jongeren speelt het sociale component van online veiligheid vaker een rol. Zij ervaren dan ook vaker een gevoel van online onveiligheid door scamming en cyberpesten.

Cyberdreigingen

“Vorige week nog meldde de NCTV dat cyberdreigingen op één staat als grootste zorg voor alle Nederlanders. Dat zien we ook in dit onderzoek bevestigd”, zegt Dave Maasland, CEO van ESET Nederland. “We zijn steeds meer digitaal verbonden en het aantal slimme apparaten in huis heeft een vlucht genomen, het voelt voor ons als een missie om ervoor te zorgen dat we ons echt veilig online voelen. Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen, en dat is precies wat we hier aanpakken.”

Online veiligheid boven Online gemak

De  Online Veiligheidsmonitor 2023 laat zien dat bijna twee derde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder online veiligheid belangrijker vindt dan online gemak. Dit blijkt ook uit de voorkeur voor browsen en de bereidheid om online persoonsgegevens te delen: meer dan acht op de tien Nederlanders geven de voorkeur aan het gebruik van een browser die gevaarlijke websites blokkeert, zelfs als dit betekent dat ze minder vrij websites kunnen bezoeken. Acht op de tien Nederlanders delen bij voorkeur nooit hun persoonlijke gegevens online, waarbij ze accepteren dat dit kan resulteren in beperkingen voor het gebruik van online diensten.

 

Zelf de controle

Het gevoel van online onveiligheid wordt mogelijk versterkt door beperkte technische kennis. Slechts een kwart van de Nederlanders geeft namelijk aan voldoende technische kennis te hebben voor het waarborgen van hun eigen online veiligheid. Slechts een kwart van de Nederlanders wil hun online veiligheid volledig laten beheren door een externe partij. Liever regelen ze hun online veiligheid zelf, zodat ze ook zelf in controle zijn hierover. Als er beveiligingsproblemen zijn dan wordt de overgrote meerderheid ook het liefst direct op de hoogte gebracht, ook als problemen al zijn opgelost.

Vooral ouders met thuiswonende kinderen hebben behoefte om controle te hebben over de online veiligheid van hun kinderen om hen te beschermen tegen de gevaren van het internet. Vier op de tien ouders hebben het gevoel te weinig controle te hebben over de online veiligheid van hun kinderen. “Het is voor ouders ook erg lastig te bepalen wat je kind te zien krijgt of waar het op klikt, het is onmogelijk om dit op elk apparaat en op elk moment in de gaten te houden”, weet Dave van ESET. “Toch zijn er middelen die gevaar al bij de bron kunnen uitsluiten.”

Lees ook: