Nederlandse bedrijven potten oude apparaten op

Nederlandse bedrijven potten oude apparaten op

Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven bewaart oude apparaten zoals afgedankte computers en andere apparatuur ergens in een kelder. Refurbishing of recycling kan geld opleveren, maar daar denken maar weinig managers aan.

Dat blijkt uit een steekproef van Mantap Global namens Dustin. Meer dan de helft van alle Nederlandse bedrijven maakt onnodige kosten en nemen ook milieu- en veiligheidsrisico’s voor lief door oude apparaten op te potten. Elektronisch afval bevat vaak gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn als ze niet correct worden afgevoerd. Verder bevat verouderde IT-apparatuur vaak nog gevoelige gegevens bevatten. Een dief die de kelder leeghaalt kan dus toegang krijgen tot die gegevens.

Gewist

Refurbishen of de oude apparaten recyclen lijkt misschien lastig, maar blijkt dat niet te zijn. Er komt een rolcontainer waar de eigenaar van de oude computers, monitoren of mobiele telefoons de afgedankte spullen in gooit. De apparatuur gaat vervolgens naar een takebackcentrum. Daar wordt alle informatie gewist. De producten die herbruikbaar zijn, worden opgeknapt en doorverkocht, terwijl de rest wordt gerecycled.

Inleveren van e-waste levert volgens de uitvoerders van de steekproef de oude eigenaar een aardig zakcentje op. Tegelijkertijd heeft de ondernemer de wetenschap dat de oude apparatuur veilig wordt verwerkt.

Lees ook:

  • Nederland voorop in strijd tegen e-waste, maar we zijn er nog niet