2min Ondernemen

Onderzoek: Financiële administratie mkb’ers moet efficiënter

Onderzoek: Financiële administratie mkb’ers moet efficiënter

Het mkb ervaart nog steeds veel rompslomp rond de financiële administratie. Dat blijkt uit de ‘MKB Cloud Barometer 2014’ van Exact en KPN. Voor ruim een derde van de ondernemers is de grootste uitdaging het efficiënter maken van deze administratie. In vergelijking met vorig jaar is dit aantal nagenoeg gelijk gebleken.

Op de vraag welke mogelijkheden men ziet om de efficiëntie te verhogen, overweegt 45% van de respondenten financiële zaken in de cloud te brengen. Met een boekhoudoplossing in de cloud denkt men altijd de stand van zaken te kunnen raadplegen. Het onderzoek laat zien dat mkb-ondernemers een sterke behoefte hebben om de financiële administratie naast sneller ook goedkoper te maken. Een kwart van de respondenten klaagt dat de financiële administratie te veel waardevolle tijd en geld kost. Ook de administratieve druk rond de boekhouding blijkt voor 29 procent van de mkb-ondernemers nog steeds een zorgenkind. De druk die zij ervaren is vooral te wijten aan het onvermogen administratieve zaken tijdig af te ronden (34 procent). De snelheid waarmee klanten betalen, kan voor veel ondervraagde ondernemers de stress verlichten (24 procent).

Boekhouding uit de cloud meest populair
Van de beschikbare bedrijfsapplicaties uit de cloud blijkt boekhouding het meest populair, een kwart van de mkb-ondernemers maakt hier inmiddels gebruik van. Nog eens 12 procent heeft het in overweging. Onder andere de dalende IT-uitgaven voor software, hardware en/of diensten verklaren volgens het onderzoek de populariteit van de inzet van cloudoplossingen.