Oxford kiest ‘Brain rot’ als woord van het jaar

Oxford kiest ‘Brain rot’ als woord van het jaar

Ben jij urenlang aan het scrollen door Instagram Reels of TikTok? Dan ben je wellicht bekend met de term ‘brain rot’, het Oxford-woord van het jaar. Deze term weerspiegelt de groeiende zorgen over de impact van overmatige consumptie van oppervlakkige en laagwaardige online content, met name op sociale media. De frequentie van het gebruik van het woord is tussen 2023 en 2024 met maar liefst 230 procent toegenomen.

Over ‘brain rot’

‘Brain rot’ verwijst naar de vermeende achteruitgang van iemands mentale of intellectuele toestand, vaak gezien als het resultaat van een overconsumptie van inhoud die als triviaal of niet uitdagend wordt beschouwd. Hoewel de term tegenwoordig veelal wordt geassocieerd met sociale media, werd deze voor het eerst gebruikt in 1854 door Henry David Thoreau in zijn boek Walden. Hij bekritiseerde daarin de neiging van de samenleving om complexe ideeën te bagatelliseren en koppelde dit aan een algemene daling van intellectuele inspanning. Hij stelde retorisch de vraag: “Terwijl Engeland probeert aardappelrot te genezen, zal niemand proberen de veel wijdverspreidere en dodelijkere ‘brain rot’ te genezen?”

Symbool van onze tijd

Volgens Andrew Przybylski, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Oxford, is de populariteit van het woord “een symptoom van de tijd waarin we leven”. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor het fenomeen ‘brain rot’, fungeert de term als uitlaatklep voor onze ontevredenheid over de online wereld. “Het is een woord waarmee we onze zorgen over sociale media kunnen bundelen”, aldus Przybylski.

Casper Grathwohl, voorzitter van Oxford Languages, benadrukt dat het woord past in een bredere trend. “Als je naar de woorden van het jaar kijkt, zie je een groeiende preoccupatie met hoe onze virtuele levens zich ontwikkelen.”

Andere genomineerden

Naast ‘brain rot’ waren er vijf andere genomineerde woorden:

  • Demure: Bescheiden of ingetogen in uiterlijk of gedrag.
  • Dynamic pricing: Prijsvariatie gebaseerd op marktomstandigheden.
  • Lore: Achtergrondinformatie of kennis over een onderwerp.
  • Romantasy: Een genre dat romantiek combineert met fantasy.
  • Slop: AI-gegenereerde inhoud van lage kwaliteit.

Andere woordenboeken

Oxford is niet het enige woordenboek met een woord van het jaar. Cambridge Dictionary koos ‘manifest’, geïnspireerd door de wellness-trend rond ‘manifesteren’. Collins Dictionary gaf de titel aan ‘brat’, een term die dankzij Charli XCX een culturele beweging werd. Dictionary.com koos voor ‘demure’, een woord dat viraal ging na een TikTok-trend.

“Brain rot” is een treffende keuze voor een tijdperk waarin de balans tussen online vermaak en mentale gezondheid steeds belangrijker wordt.