Professionals ervaren “tech-overload”; is dat terecht?

Professionals ervaren “tech-overload”; is dat terecht?

Veel professionals kampen met ‘tech-overload’. Dit doordat ze dagelijks meerdere apparaten zoals laptops, tablets en telefoons gebruikenNou ja, dat blijkt uit onderzoek.

In moderne kantoren is technologie cruciaal voor productiviteit, meent een rapport zoals een redactie er veel ontvangt. “Maar het gebruik van gemiddeld drie apparaten per persoon veroorzaakt bij veel werknemers stress en spanning. Beveiligingsprofessionals en hybride werkers ervaren extra belasting, zowel mentaal als fysiek, door het constant meenemen en beheren van deze technologie.” Dit zou blijken uit een onderzoek van HONOR

Vroeger beter?

Is het nu echt zo slecht gesteld? Bij een van mijn eerste interviews, en wel met good old Menno van der Bil van (toen nog) Toshiba, later onder meer Sony, had ik een stoeptegelzware laptop van de zaak, een PSION Revo Plus (omdat die sneller en lekkerder tikte), een Nokia waarmee ik via infrarood de berichten van de PSION kon zenden, een portemonnee en, ja, het was pas 2000, nog een papieren agenda. Dit laatste omdat ik niet altijd op een druk perron of tankstation die IBM wilde openklappen en omdat PSION nogal eens getroffen werd door een ‘harde reset’ (“Ja, meneer, dat staat in de gebruiksaanwijzing,” vertelde de helpdesk dan.)

Nu ga ik gewapend met een Apple Watch op interview: opnames maken, agendabeheer, al mijn betaalkaarten, routeplanner – zit er allemaal in. All-in-One, en weegt 55 gram. Maar dit terzijde. 

Vier zakken aardappels

Bij een recente presentatie onthulde HONOR dus een onderzoek onder 8.000 Europese kantoormedewerkers, dat aangeeft dat 12% van de werknemers zich zorgen maakt over de fysieke impact van het dagelijks dragen van deze technologie. Gemiddeld vervoeren werknemers ongeveer 4,1 kg aan apparaten en accessoires – vergelijkbaar met een kleine huishoudelijke machine (of vier zakken aardappels). “Deze fysieke belasting verhoogt het stressniveau. Vooral nu steeds meer bedrijven de terugkeer naar kantoor verplichten, wat leidt tot langere reistijden en een zwaardere last op weg naar het werk.”

Te veel meldingen

Daarnaast voelen velen zich overladen door meldingen, stelt HONOR. Een kwart van de respondenten geeft aan dat ze moeite hebben met het aantal meldingen dat ze ontvangen, waarbij één op de zeven dagelijks meer dan 30 meldingen ontvangt (Is dat veel? De gemiddelde redactie ontving alleen al in 2001 elke dag gemiddeld 81 papieren persberichten van één PR-bureau: Lammers van Toorenburg). Het beheren van meldingen via verschillende apparaten zorgt voor mentale uitputting, en 65% van de ondervraagden geeft aan vaak de controle over hun apparaten te verliezen, wat leidt tot frustratie. Stelt HONOR.

Wel frustratie

Hier zit iets in. Whatsapp op een Apple Watch is een ramp, maar daar staat tegenover dat je heel goed tegen dat ding kunt praten, dus je geeft mondeling antwoord op een vraag. Of je drukt op de knop ‘het komt nu niet uit’, werkt prima. Kon vroeger niet en weegt niks.

Het doet me denken aan mijn eerste gesprek met Hans Appel van Apple (geen grap) die het zo mooi vond dat je ergens in 2004 voice-mailberichten op een iPhone kon prioriteren en selecteren. Doet niemand meer twintig jaar later, want niemand gebruikt nog voice mail.

Multifunctioneel

Een mogelijke oplossing voor de “tech-overload” is het gebruik van een alles-in-één apparaat, zegt HONOR. Eén op de vijf respondenten zou liever één multifunctioneel apparaat hebben om de hoeveelheid gadgets te verminderen. Meer dan de helft (52%) van de werknemers staat zelfs open voor extra kosten voor een apparaat dat meerdere functies vervangt. Nu ben ik 58, maar, Gen Z, dat apparaat is er al! Je hebt het wellicht zelfs om je pols.

Inklapbare telefoons

Inklapbare telefoons bieden wellicht uitkomst, menen de onderzoekers. Eén op de zes onderzochten ziet dit type apparaat als een handige manier om zowel smartphone- als tabletfunctionaliteit in één toestel te combineren. Het onderzoek toont ook dat een kwart van de medewerkers zich verloren zou voelen zonder technologie, terwijl 15% aangeeft dat hun leven sterk afhankelijk is van apparaten. Deze groep kan technologie moeilijk loslaten, ondanks de stress die het beheer ervan met zich meebrengt. 

Minder HOROR

Ik denk persoonlijk dat de HOROR best mee kan vallen: Koop zelf een smartwatch en verlang van de baas een tablet die ermee compatible is. Dat breid je vervolgens uit met twee toetsenborden (een voor thuis/onderweg en een voor op het werk) en je sleept je er geen breuk mee.