2min Zorg

Project Patiëntvriendelijke Termen wint Taalunie Zorgtaalprijs

Project Patiëntvriendelijke Termen wint Taalunie Zorgtaalprijs

Het project Patiëntvriendelijke Termen van Nictiz is bekroond met de Taalunie Zorgtaalprijs 2024. Namens Nictiz namen Raffaela Vlot en Walter Kraan de prijs in ontvangst van dagvoorzitter Lodewijk van Noort. Dat gebeurde tijdens de Heerlijk Duidelijkdag in Den Bosch. Dit is een inspiratiedag van de Taalunie voor iedereen die zich inzet voor duidelijke overheidscommunicatie. Dit onder andere voor heldere taal in de zorg.

De jury prijst het project van Nictiz. Dit, met name door de innovativiteit en grondige aanpak en schrijft in haar rapport: “Er is in de praktijk een wildgroei aan termen en omschrijvingen, en dat zorgt voor onduidelijkheid. Nictiz neemt het verdienstelijke initiatief om een standaard te zetten voor begrijpelijke communicatie in de zorgsector.”

Project Patiëntvriendelijke Termen van Nictiz

Het project Patiëntvriendelijke Termen heeft als doel gezondheidsgegevens in begrijpelijke taal beschikbaar te maken, bijvoorbeeld in PGO’s en patiëntportalen. Door duidelijke uitleg toe te voegen aan gezondheidsinformatie zoals diagnoses, worden patiënten geholpen hun gezondheidsgegevens te begrijpen. Het bevordert betere communicatie met zorgverleners en de mogelijkheid om samen beslissingen te nemen.

Nictiz werkt daarvoor onder andere samen met het Ministerie van VWS, MedMij, Patiëntenfederatie Nederland, kanker.nl en diverse medische specialisten. Dit om zo te garanderen dat de termen en omschrijvingen correct en zo begrijpelijk mogelijk zijn. Daarbij maakt men gebruik van SNOMED, een internationaal medisch terminologiestelsel, om de moeilijke medische concepten om te zetten in een begrijpelijke term voor de patiënt en begrijpelijke uitleg over hun diagnose.

De Taalunie Zorgtaalprijs

De Taalunie Zorgtaalprijs wordt jaarlijks georganiseerd door de Taalunie die beleid ontwikkelt en stimuleert voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en het Nederlands ondersteunt in de wereld. De onderscheiding heeft als doel initiatieven te belonen die bijdragen aan heldere en begrijpelijke communicatie in de zorg. Dit om de toegankelijkheid en duidelijkheid van medische informatie te verbeteren. Aan de Zorgtaalprijs is een geldsom verbonden van €2.500 euro, die in het project Patiëntvriendelijke Termen wordt gebruikt om nog meer medische concepten te voorzien van een patiëntvriendelijke term en omschrijving.