3min Ondernemen

Huisartsen van Nederland wint Nationale Zorginnovatieprijs 2023

Huisartsen van Nederland wint Nationale Zorginnovatieprijs 2023

Traigesoftwarespecialist Huisartsen van Nederland is de winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023. Zij kregen op het Health Valley Event de vakjuryprijs. Momo Medical kreeg de publieksprijs.

Huisartsen van Nederland wint daarmee €10.000 en Momo Medical €5.000. De Nationale Zorginnovatieprijs geeft de meest innovatieve ondernemingen de kans om zichzelf zichtbaar te maken in het Nederlandse zorginnovatielandschap.

Huisartsen van Nederland biedt via slimme triagesoftware een efficiënt patiëntflow managementsysteem. Zorgmedewerkers kunnen daarmee triage- en praktijkprocessen optimaliseren. Dit vergroot de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt, terwijl het de werkdruk vermindert en de capaciteit van de praktijk verhoogt.

Charlotte van Sassen, huisarts en oprichter van Huisartsen van Nederland, wist de vakjury te overtuigen van haar innovatieve oplossing. Juryvoorzitter Heleen van Nispen: “Het triagesysteem van Huisartsen van Nederland leidt tot een vervanging en versnelling van een deel van de eerstelijns-werkzaamheden. Tegelijkertijd koestert en combineert het persoonlijk contact.” De innovatie is qua opzet en werkwijze schaalbaar naar andere sectoren. Ook kan het ertoe leiden dat de toegankelijkheid tot de zorg kan worden geborgd.

Momo Medical – winnaar publieksprijs

De Momo BedSense App van Momo Medical geeft zorgmedewerkers inzicht in de bewoners in een verpleeghuis. zo weten medewerkers wie er onrustig is of welke bewoner het bed uit is. De app is gekoppeld aan een bedsensor die onder het matras ligt. Via de app krijgen zorgverleners in één oogopslag een overzicht van alle bewoners en kunnen ze gericht handelen. De voorspellende en live inzichten verlagen de werkdruk en helpen bij persoonsgerichte zorg. Dit resulteert in minder valincidenten en een betere nachtrust voor bewoners.

De Momo BedSense App ging er met de winst van de publieksprijs vandoor. Met 43 procent van de stemmen was Momo Medical duidelijk de favoriet onder het publiek. Daarna volgden SARA Robotics en de BiB stoel met respectievelijk 17 en 9 procent van de stemmen.

De teams achter Huisartsen van Nederland en Momo Medical waren overweldigd door de winst. Johannes Schouten, directeur van Huisartsen van Nederland, gaf aan al plannen te hebben voor het gewonnen bedrag: “We hebben veel ideeën waar we dit in kunnen investeren. Zo kunnen we ook buiten de huisartsenzorg meerdere eerstelijnsinstellingen samen gaan brengen op ons platform.”

Menno Gravemaker, oprichter van Momo Medical, laat weten hun winst aan de zorgmedewerkers te willen besteden: “We hebben heel veel verpleegkundigen en verzorgenden die dit samen met ons mogelijk maken, we willen hen graag hiermee in het zonnetje zetten.”

De Nationale Zorginnovatieprijs is dé prijs voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. De prijs geeft ondernemingen de kans om zichzelf zichtbaar te maken in het Nederlandse zorginnovatielandschap. De jaarlijkse Nationale Zorginnovatieprijs wordt gesponsord door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).

Lees ook: