Q1 Apple winst $13,6 mld; LG -60%

Q1 Apple winst $13,6 mld; LG -60%

LG verkocht de afgelopen drie maanden een recordaantal smartphones. Door dalende tv-verkopen kelderde de winst desondanks toch met 60 procent.

De omzet van Apple daarentegen was juist florissant te noemen. In de eerste drie maanden van dit jaar was die 58 miljard dollar met een netto winst van 13,6 miljard dollar. Ook hier steeg de verkoop van smartphones enorm. In 2014 werden er 43,7 miljoen iPhones verkocht, nu is dat al 61,2 miljoen.

De mooie cijfers van Apple worden gehaald ondanks de nog steeds teruglopende verkopen van de iPad. Een jaar geleden werden nog 16,3 miljoen stuks verkocht, nu zijn het slechts 12,6 miljoen. Bij de Mac is wel een lichte stijging te bespeuren: van 4,1 miljoen naar 4,5 miljoen.

 

LG

De record-verkopen van smartphones bij het Zuid-Koreaanse LG kon de dalende tv-verkopen van het bedrijf helaas niet opvangen. Hierdoor nam de winst een duik van 60 procent. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van LG over de eerste drie maanden van 2015.

De nettowinst van LG bedraagt 38,4 miljard won (omgerekend 32,7 miljoen euro). Dat is een daling van 59 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014, toen LG een winst van 92,6 miljard won (79 miljoen euro) draaide. De omzet is nu met 14 triljoen won (11,9 miljard euro) gelijk aan die van vorig jaar.

In de eerste drie maanden verkocht LG met 15,4 miljoen smartphones; 26 procent meer toestellen dan in 2014.

De terugval in tv-verkopen wijt LG vooral aan een verminderde vraag naar tv’s in opkomende landen, in combinatie met tegenvallende valutaverhoudingen.

De groei in smartphoneverkopen is volgens het bedrijf grotendeels te danken aan een toenemende verkoop van goedkopere toestellen in Noord-Amerika. Vooral de in het eerste kwartaal verschenen G Flex 2 zou voor groei in het topsegment zorgen.

De Zuid-Koreanen verwachten in het tweede kwartaal weer een groei vanwege de zeer onlangs gepresenteerde G4. Die smartphone komt overigens eind mei in Nederland op de markt.