RDI: straling Phone 12 overschrijdt norm, maar geen gezondheidsrisico

RDI: straling Phone 12 overschrijdt norm, maar geen gezondheidsrisico

De straling van de nieuw iPhone 12 overschrijdt de norm maar is geen gezondheidsrisico. Dat stelt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur RDI (het vroegere Agentschap Telecom) na onderzoek en aanvullende vragen bij Apple zelf.

De aanvullende informatie die het RDI opvroeg was een aanvulling op het eerdere onderzoek van de Franse toezichthouder ANFR. Daaruit bleek dat de straling bij gebruik van de iPhone 12 de norm overschrijdt, maar ook dat er geen acuut gezondheidsrisico is.

Voor het onderzoek bestudeerde de RDI de technische documenten van de iPhone 12 en de conclusies van het Franse onderzoek. Daaruit blijkt dat het toestel bij gebruik in sommige gevallen teveel straling afgeeft.

Toestel aanpassen

Apple stelt dat dit naar beneden gaat als het toestel beweging detecteert. Maar op basis van het bestuderen van de technische documenten kan niet met zekerheid worden gesteld of dit mechanisme in de praktijk ook werkt onder alle omstandigheden.

Eerder eiste de Franse toezichthouder ANFR al dat Apple het toestel zou aanpassen aan de eisen die voor mobiele telefoons gelden. Apple heeft aangegeven dit te zullen doen. Als de aanpassing gereed is zullen de Europese toezichthouders gezamenlijk bekijken of de iPhone 12 dan wel aan alle eisen voldoet. En ook of er, vanwege eventueel gezondheidsrisico vervolgstappen nodig zijn. Frankrijk zal daarin zelf het initiatief nemen.

Lees ook: