Rechter: Scholten Awater mag mobiele communicatie aan politie leveren

Rechter: Scholten Awater mag mobiele communicatie aan politie leveren

Het Nijmeegse Scholten Awater mag gewoon middelen voor mobiele communicatie aan de Nationale Politie en de Politieacademie leveren. Dat stelde de rechtbank in Den Haag deze week in een kort geding dat door dienstverleners in hardware voor telecom Van Hal Totaal was aangespannen. Van Hal uit Soest is de huidige leverancier van deze diensten aan de politie en de academie.

De bezwaren van de Soestenaren gingen om een voorlopige gunning van de Nationale Politie en de Politieacademie voor levering en reparatie van middelen voor mobiele communicatie door Scholten Awater. Volgens van Hal heeft Scholten Awater daarbij aan onrechtmatige prijsmanipulatie gedaan.

De prijs die Scholten Awater hanteert voor de Apple-producten die het gaat leveren is het grootste bezwaar. Van Hal Totaal vindt dat de Nijmegenaren een onterechte extra korting hebben gezet op de prijs die leverancier van de Apple-producten, TechData noemt.

De rechter stelde in het oordeel echter dat zoiets nergens is gebleken. De prijs van leverancier TechData, het bedrijf dat Scholten Awater gaat gebruiken om de mobiele apparatuur te leveren, zijn wel degelijk het zelfde als de genoemde prijzen in de aanbestedingssukken.

De rechter vindt bovendien dat Van Hal in haar bezwaar en tegenofferte prijzen hanteert die consumenten betalen. Bij afname van grote hoeveelheden producten ontstaat vanzelf ook een lagere prijs. Van Hal totaal had ook eerder moeten klagen over het feit dat een lage prijs de maximale score in de aanbesteding zou opleveren, en niet pas nu de race gelopen is.

Nu er een definitief oordeel op tafel ligt, kan de gunning van de politie aan Scholten Awater definitief worden. In de vierjarige overeenkomst gaan de Nijmegenaren mobiele telefoons en smartphones, tablets en phablets leveren en onderhouden.