2min Ondernemen

SAP stapt in Windows Azure

SAP stapt in Windows Azure

SAP en Microsoft zoeken steun bij elkaar om elkaars strategische zwaktes op te vullen. De Duitse ERP- en CRM-leverancier en de Amerikaanse Windows-maker hebben een breed pact gesloten, onder meer voor SAP-software op Windows Azure.

Na jarenlang geworstel met eigen cloud-initiatieven omarmt SAP nu de cloud van Microsoft. De ERP-reus was er ooit vroeg bij: het heeft in 2000 al groots ingezet op een omslag naar ‘internet solutions provider’ met als speerpunt MySAP.com. Tot op heden is de Duitse leverancier er niet in geslaagd daarmee net zo groot te worden als met zijn traditionele ERP- en CRM-software. Ondertussen rukt de concurrentie op, in de gedaante van Oracle en van cloud-based ‘nieuwkomers’, zoals het bekende Salesforce.com.

ERP-groei
Microsoft op zijn beurt werkt er al jaren aan om een serieus alternatief te bieden voor enterprise-software zoals die van SAP en Oracle. Laatstgenoemde heeft in de loop der tijd diverse concurrenten opgekocht, evenals Microsoft. Die heeft jaren terug Great Plains Software en Navision overgenomen en daar zijn huidige Dynamics-aanbod op gebaseerd. Toch blijft SAP een bekende naam en is de nieuwe concurrentie iets om rekening mee te houden. Analisten van Gartner en Forrester voorzien voor de komende jaren flinke groei voor enterprise-software in de cloud.

Cloud, interoperabiliteit en mobility
Dus zoeken SAP en Microsoft steun bij elkaar. Omdat ze elk iets hebben wat de ander ontbeert, ondanks veel werk, tijd en geld (overnames). De in mei onthulde samenwerking draait om drie kerngebieden: cloud, interoperabiliteit en mobility. De alliantie vult deze buzzwords concreet in. De twee certificeren bedrijfskritieke SAP-applicaties voor gebruik in de Microsoft-cloud: Windows Azure. Daarnaast verbeteren de partners de data-interoperabiliteit tussen SAP-software en Microsoft Office, maar ook tussen hun wederzijdse BI-pakketten. En ten slotte richten SAP en Microsoft zich samen op mobiele productiviteit, met daarbij een uitbreiding van hun ontwikkelwerk voor en support van Windows 8 en Windows Phone 8.1.