3min Security

Testaankoop naar privacywaakhond om illegale AI-training LinkedIn

Testaankoop naar privacywaakhond om illegale AI-training LinkedIn

Testaankoop, de Belgische evenknie van de Nederlandse Consumenenbond, heeft een klacht tegen zakelijk sociaal medium LinkedIn ingediend bij de privacywaakhond. Het sociale medium, in handen van Microsoft, zou een eigen AI-model trainen met data van gebruikers, die daarmee nooit akkoord zijn gegaan.

Alles dat gebruikers op het platform zetten, ook privéberichten wordt volgens Testaankoop gebruik voor de training van het model en dat is volgens Europese regels niet toegestaan.

LinkedIn beroept zich op een wijziging in de privacyvoorwaarden die het netwerk op 26 maart stilletjes doorvoerde. Daarin stond onder andere dat de Microsoftdochter alle zoekopdrachten, foto’s, posts en zelfs privéberichten van gebruikers binnenhaalt voor de training van een nieuw, eigen, AI-model. Vooral dat stiekem doorvoeren van de wijzigingen in de voorwaarden zit de Belgische consumentenorganisatie dwars.

Platforms bulken van de menselijke content

Om een AI-model goed te kunnen trainen hebben AI-systemen zoals ChatGPT, grote hoeveelheden data nodig. Zo kan het systeem leren om dingen te doen als zelf teksten schrijven. “Sociale mediabedrijven hebben goud in handen. Hun platformen bulken van de menselijke content. Ze zijn zich hier zeer bewust van”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop tegen HLN.

Testaankoop stelt verder dat de werkwijze van LinkedIn illegaal is vanwege de Europese GDPR-wetgeving. Die stelt dat bedrijven wijzigingen in privacyvoorwaarden goed aan de gebruikers moeten communiceren. En bovendien moeten ze voldoen aan de wet, die automatische goedkeuring van data delen verbiedt, zeker als je, zoals bij LinkedIn, alleen bezwaar kunt maken door je account te helemaal te verwijderen. Zelfs een opt-out is dus geen optie.

X is niet de enige

LinkedIn staat met deze manier van handelen zeker niet alleen. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram deden dit eerder al. Dat leverde ook klachten op van diverse Europese consumentenorganisaties, waarbij ook Testaankoop betrokken was.

X (voorheen Twitter) werd deze week ook al op de vingers getikt vanwege de training van AI-model Grok. Vanochtend maakte Techzine bekend dat X voorlopig stopt met data van Europese gebruikers te voeden aan het netwerk. De chatbot traint sinds de lancering in 2023 op de data van alle X-gebruikers. Het platform moest recent voor de rechter verschijnen vanwege de strijdigheid met de GDPR. X zou volgens persbureau Reuters in de rechtszaal hebben ingestemd om de data die ze tussen 7 mei en 1 augustus hebben verzameld niet te gebruiken.

Tip: