Het kabinet heeft een nieuwe toekomstvisie voor een publiek-privaat cyberweerbaarheidsnetwerk. De toekomstvisie van het kabinet beschrijft hoe je de verschillende bestaande elementen van het Landelijk Dekkend Stelsel kunt uitbreiden en versterken. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de kartrekker van het initiatief.
De publiek-private samenwerking rond digitale veiligheid zit momenteel vervat in het Landelijk Dekkend Stelsel van samenwerkingsverbanden. In dat netwerk wordt het aantal schakelorganisaties uitgebreid om meer organisaties te kunnen bereiken met informatie. Dat is niet alleen om incidenten en crises te voorkomen en te bestrijden, maar ook om van incidenten en crises te leren en er snel van te herstellen.
Betere samenwerking
Er kom in dat nieuwe netwerk een betere samenwerking op thema’s als kennisuitwisseling, opleiden, trainen en oefenen. Naast de NCTV is het NCSC coördinator voor de uitvoering en samenwerking van het netwerk. Het Cyberweerbaarheidsnetwerk gaat zodoende initiatieven voor publiek-private samenwerking samenbrengen in één verbonden geheel. De praktische inrichting van het netwerk gaat vorm krijgen in een bouwplan van het NCSC.
Nu nog bestaat het netwerk onder andere uit Computer Emergency Response Teams (CERT’s), samenwerkingsverbanden van regio’s en sectoren. Ze krijgen versterking van brancheorganisaties, ISP’s, MSP’s en andere betrokken organisaties.
De toekomstvisie komt voort uit de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) 2022-2028, waarin de ambities en acties voor een digitaal veilige samenleving zijn beschreven. Eén van de acties is dat er in samenwerking met private partners een bouwplan komt waarmee het kabinet samen met het bedrijfsleven de digitale weerbaarheid van ons Koninkrijk verder kan verhogen.