Ook voorzitter van het OMT Jaap van Dissel gebruikte zijn privémailadres voor werkgerelateerde zaken. Van Dissel, ook directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM deed dat, net als voormalig VWS-minister de Jonge, niet een of twee keer, maar zeer regelmatig.
Volgens onderzoek van de Volkskrant gebruikte Van Dissel zijn Gmail-adres omt te mailen met zowel bewindspersonen, andere leden van het OMT en collega’s bij het RIVM. Vooral bij overheidsorganisaties is gebruik van een privémailadres niet aan te raden. Informatie is niet meer herleidbaar en bovendien kan vertrouwelijke informatie zo veel sneller lekken.
De ontdekkingen van de Volkskrant worden door het RIVM zelf bevestigd. Maar de bewering dat het niet zou gaan om uitwisselen van vertrouwelijke informatie, blijkt uit de informatie van de Volkskrant niet te kloppen. Van Dissel zou zijn privémailadres vooral op locaties gebruiken waar de systemen van het RIVM slecht bereikbaar of toegankelijk waren. Zo duurde inloggen lang en was versturen van grote bestanden geregeld niet mogelijk of heel traag. Dat gebeurde ook bij privacygevoelige stukken.
In de stukken waar de krant de hand op wist te leggen bleek dat het RIVM dat van Dissel aan het begin van de coronacrisis duidelijke waarschuwingen kreeg van het RIVM tegen gebruik van Gmail voor werkzaken. Op 7 april 2020stond in een van de mails: “Er is een verhoogde dreiging van ongenode gasten geconstateerd”. Deze e-mail ging behalve naar van Dissel zelf aan tientallen andere medewerkers. Daarbij stond ook een duidelijke waarschuwing om niet uit te wijken naar privémail. “Ook digitaal is de alertheid verhoogd vanwege pogingen in te breken. Let dus zelf ook op met vertrouwelijke informatie. Nooit via privémail, uitsluitend achter de firewall.”
De Jonge kreeg eerder al in het Kamerdebat de wind van voren over zijn gebruik van een privémailadres. Sindsdien doet ook van Dissel dat niet meer.
Lees ook:
- Toegenomen cyberdreiging dwingt meer bedrijven tot maatregelen
- Die robot… dat ben je zelf