Het percentage verouderde en gedateerde devices in bedrijfsnetwerken over de hele wereld is op zijn hoogst in zes jaar. Dat laat zien dat de financiële crisis van de afgelopen jaren vandaag de dag nog altijd van invloed is. Meer dan 51 procent van alle devices die werden onderzocht zijn nu verouderd[1] of obsoleet[2]. Bovendien bevindt 27 procent van alle devices zich nu ‘later’ in de productlevenscyclus – op het punt waar de leverancier zijn ondersteuning begint af te bouwen.
Dit blijkt uit het Network Barometer Report 2014, een onderzoek dat Dimension Data sinds 2009 jaarlijks uitvoert. Het is samengesteld vanuit data die is verzameld tijdens 288 technische assessments waarbij 74.000 netwerk-devices werden onderzocht in organisaties van allerlei omvang en in verschillende sectoren in 32 landen. Daarnaast werden gegevens verzameld van 91.000 service-incidenten die zich voordeden in IT-netwerken van klanten die Dimension Data onderhoud en beheert.
Volgens Edwin de Brave, Solutions Director van Dimension Data zijn er drie belangrijke oorzaken van deze trend. Allereerst focussen organisaties als gevolg van de economische crisis op kostenbesparingen – vooral de investeringsbudgetten worden verkleind. Ten tweede komen er steeds meer as-a-service-ICT-modellen op de markt, waardoor organisaties niet meer hoeven te investeren in hun eigen infrastructuur. Tot slot denkt de Brave dat de komst van programmeerbare software-defined netwerken ervoor zorgt dat organisaties even afwachten voordat ze nieuwe technologie selecteren en implementeren – iets waarvan de Brave verwacht dat het nog meer van invloed is in de komende anderhalf tot drie jaar.
“Wij verwachten dat de groei van cloudcomputing, mobility en het aantal ‘connected things’ het netwerk extra onder druk zet en dat klanten moeten kijken naar hun netwerkarchitectuur, niet naar de afzonderlijke devices”, legt de Brave uit.
Noord- en Zuid-Amerika, Azië-Pacific en Europa toonden een aanzienlijke toename van het percentage verouderde en gedateerde devices. Australië en het Midden-Oosten en Afrika (MEA) leken juist iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar.