Verouderde infrastructuur groot problemen CIO’s

Verouderde infrastructuur groot problemen CIO’s

In de Brocade Global CIO Survey 2015 verklaart 75 procent van de CIO’s dat hun verouderde infrastructuur problemen geeft bij het realiseren van bedrijfsdoelstellingen. Voor bijna een kwart van de ondervraagde CIO’s is het een ‘significant’ probleem.

Ken Cheng, CTO en Senior VP van Corporate Development and Emerging Business bij Brocade: “De rol van IT verandert, van het beheren van infrastructuur naar het scheppen van bedrijfskansen. Dit gebeurt door innovatie te stimuleren en nieuwe manieren van werken te ontwikkelen die een ware revolutie betekenen op het gebied van klantbetrokkenheid en transactieprocessen. De CIO speelt meer dan ooit een cruciale rol in het adviseren van de raad van bestuur en het hoger management bij strategische investeringen. Maar verouderde infrastructuren blijven een grote hindernis die de slagkracht en innovatie van bedrijven in de weg staat. The New IP biedt een manier om dit aan te pakken, zodat bedrijfsdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd.”

Voor het onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Vanson Bourne, werden 200 CIO’s ondervraagd in zes landen. De belangrijkste bevindingen zijn als volgt:

 • CIO’s worden afgeleid doordat ze het systeem draaiende moeten houden. Meer dan de helft besteedt meer dan vijftig procent van zijn tijd aan reageren op situaties, waarbij downtime/beschikbaarheid van het netwerk als een van de meest waarschijnlijke redenen wordt genoemd. Dit geldt met name voor CIO’s in organisaties met meer dan 1.000 medewerkers.
 • De belangrijkste aandachtspunten voor CIO’s zijn beveiliging en snelle inzet van en toegang tot nieuwe applicaties en services, meer dan grote datasets en analyse, communicatie en samenwerking, of het voldoen aan regelgeving.
 • De vijf belangrijkste technologieproblemen waar CIO’s mee worden geconfronteerd zijn: operationele platforms (Oracle, SAP), het upgraden en uitbreiden van datacenters, het virtuele landschap, beveiliging en het upgraden en uitbreiden van netwerken.
 • Veertig procent van de CIO’s beweert zich zorgen te maken over het kiezen van de juiste leveranciers om in te kunnen spelen op de behoeften van hun bedrijf.

Wat betreft cloud kwam uit het onderzoek het volgende naar voren:

 • Cloud is een gegeven (negentig procent heeft een soort van cloud binnen de organisatie), maar controle over de aanschaf van een cloud is een ander verhaal. Meer dan een derde van de respondenten verklaart dat het niet toegestaan is om zonder betrokkenheid van IT een cloud aan te kopen, maar dat het toch gebeurt of dreigt te gebeuren.
 • Met betrekking tot de niet-geautoriseerde cloud maken CIO’s zich onder meer zorgen over de (negatieve) impact op de prestaties van de eigen infrastructuur, het feit dat het netwerk niet zelf kan worden beheerd en onenigheid over IT-zaken met de cloud-providers. Deze zorgen zijn waarschijnlijker dan zorgen over beveiliging, het voldoen aan regelgeving, slechte SLA’s, ontoegankelijke data en kosten voor de organisatie in verband met dubbele uitgaven.
 • 83 procent van de CIO’s denkt dat er vaker cloud-services zullen worden aangeschaft zonder dat IT daarbij wordt betrokken.
 • 82 procent erkent zich hierdoor zorgen te maken over zijn baan, en een op de vijf ondervindt extreem veel stress naar aanleiding van dergelijke activiteiten.

Op de vraag welk aspect van hun functie hen het meeste zorgen baart, antwoordden de respondenten als volgt:

 • 79 procent van de CIO’s maakte zich zorgen over het leveren van nieuwe services om de groei van hun business te ondersteunen.
 • 77 procent maakte zich zorgen over het leveren van betere analyses en datamining.
 • 68 procent van de CIO’s maakte zich zorgen over het verbeteren van de dienstverlening en een even hoog percentage over het snel inzetten van nieuwe applicaties.
 • Het bezuinigen op de operationele uitgaven van de organisatie was een belangrijke bron van zorg voor 65 procent van de respondenten.

Onderzoeksmethodologie
Vanson Bourne hield eind 2014 diverse diepte-interviews onder 200 CIO’s uit China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om uit te vinden met welke uitdagingen moderne CIO’s kampen in het snel veranderende IT-landschap van vandaag. Alle respondenten werken bij organisaties met meer dan 250 werknemers. 81 procent van de respondenten werkt bij organisaties met 500 tot 5000 werknemers. In het onderzoek zijn diverse branches vertegenwoordigd.