Veilig Byod-beleid met nieuw Android for Work

Veilig Byod-beleid met nieuw Android for Work

Samen met een aantal partners is Google gestart met ‘Android for Work’. Dit meldt de zoekgigant in een officieel blog. Doel is dat de Androidgebruiker werk en privé beter gescheiden kan houden en tegelijk veel productiever op de smartphone kan zijn.

Vooral de nieuwe controlefunctionaliteiten waarover IT-afdelingen de beschikking krijgen zonder de privacy van de gebruiker aan te tasten vallen op.

Zo is een verbeterde SELinux-beveiliging gebouwd in Android 5.0 Lollipop, bovenop de standaard encryptie. Deze biedt ondersteuning voor meerdere soorten gebruikers. Je kunt zo een apart zakelijk profiel aanmaken naast een privéprofiel en deze goed gescheiden houden.

Goedgekeurde, zakelijke apps zijn hierdoor naast persoonlijke apps te gebruiken. De werkgever kan alleen de zakelijke gegevens beheren en geen persoonlijke content wissen of bekijken.

Voor apparaten die draaien op Ice Cream Sandwich/ Kitkat,  die niet standaard voorzien zijn van werkprofielen, heeft Google de Android for Work app gebouwd. De gebruiker heeft beveiligde toegang tot e-mail, agenda, contacten, documenten en goedgekeurde zakelijke apps. Ook hier kan de app volledig worden beheerd door de IT-afdeling.

Daarnaast zorgt het nieuwe Google Play for Work ervoor dat bedrijven zakelijke apps veilig kunnen implementeren en beheren. Apps kunnen makkelijker onder medewerkers verspreid worden. De IT kan intussen elke app van tevoren keuren voor installatie.

De standaard ingebouwde ‘productiviteitstools’ hebben uitgebreidere functionaliteiten gekregen. Business apps als mail, agenda ondersteunen nu Exchange en Notes. Deze laatsten hebben makkelijk te bedienen functionaliteiten voor tekstverwerking gekregen, voor zowel tekstdocumenten als spreadsheets en presentaties.