Verpleeghuis Willibrord ondersteunt zorgverlening met slimme camera’s

Verpleeghuis Willibrord ondersteunt zorgverlening met slimme camera’s

Het nieuwe verpleeghuis Willibrord in Middelburg gebruikt ruim 70 camera’s om het personeel te ondersteunen alleen zorg te verlenen wanneer dat nodig is. Dat geeft de bewoners meer rust en ontlast het personeel van onnodige controlemomenten.

Planetree filosofie Verpleeghuis Willibrord is een woonvoorziening voor ouderen in het centrum van Middelburg, bestaande uit 3 woningen met elk 6 tot 8 bewoners en 39 appartementen voor mensen met lichamelijke klachten. WVO Zorg heeft dit complex laten ontwerpen en bouwen volgens de zogeheten Planetree filosofie. Daarin staat de mensgerichte zorg centraal, door bijzondere aandacht te besteden aan het welzijn, de leefomgeving, voeding en spiritualiteit van de bewoners. Daar wordt onder andere invulling aan gegeven met een aantal innovatieve technieken en inrichtingsvoorzieningen die het wonen en werken voor de ouderen en medewerkers veraangenamen. Twee voorbeelden daarvan zijn de slimme camera’s en dynamische verlichting die het bioritme van de bewoners ondersteunt.

Het is één van de eerste projecten in Nederland waar de MxActivitySensor videosoftware wordt gebruikt. Die zorgt er automatisch voor dat alleen beelden worden opgeslagen, of een alarm wordt geactiveerd, als er daadwerkelijk iets belangrijks in het beeld gebeurt. Daarvoor zijn de hoge resolutie camera’s van Mobotix geïntegreerd met een zorgsysteem van Ascom. De cameratoepassing voor verpleeghuis Willibrord is bedacht door adviseur Peter Morsink, in samenwerking met distributeur CNI Europe en geïnstalleerd door Wolter & Dros.

Discreet zorgondersteunend cameratoezicht In verpleeghuis Willibrord zijn met toestemming van de bewoners in alle appartementen en gangen Q24 camera’s aan het plafond geïnstalleerd. Dankzij een 360-graden hoge resolutie lens kan deze een hele ruimte scherp in de gaten houden, waardoor in zo’n project minder camera’s nodig zijn in vergelijking met andere leveranciers. Omdat de Q24 meer op een rookmelder dan een camera lijkt, wordt op discrete wijze in de gaten gehouden of een bewoner niet valt, ’s nachts over de gang gaat dwalen en na een toiletbezoek terug in bed keert. “In heb in andere projecten al de uitgebreide toepassingsmogelijkheden van de Mobotix-camera’s gezien”, vertelt adviseur Peter Morsink. “Vervolgens heb ik vorig jaar van onze opdrachtgever WVO Zorg de vrijheid gekregen om deze slimme camera’s voor verpleeghuis Willibrord te verwerken in een zorgondersteunende domotica-oplossing.”