Windows Server 2003 nog bij 28 procent in gebruik

Windows Server 2003 nog bij 28 procent in gebruik

Windows Server 2003 is nog altijd bij 28 procent van de locaties met vijftig of meer werknemers in gebruik. Dit terwijl de technische ondersteuning van het systeem per 14 juli 2015 stopt. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile op basis van ruim vierduizend gesprekken die zijn gevoerd. Windows server 2008 is wel in opkomst.

Windows-maker Microsoft waarschuwt de overgebleven gebruikers van Server 2003/R2 snel te migreren. Na 14 juli 2015 stopt het bedrijf namelijk ook met het uitbrengen van updates en patches. De softwaregigant stopt met Server 2003/R2-ondersteuning, omdat het IT-landschap sinds de lancering ervan ingrijpend is veranderd. Inmiddels is het aandeel gebruikers van Server 2008 gestegen naar 61 procent van het totaal.

 

Om het overstappen makkelijker te maken, heeft Microsoft een stappenplan gemaakt.

 

Stap 1. Onderzoeken

Bepaal welke applicaties en workloads er nu nog op Windows Server 2003/R2 draaien. Klanten kunnen hiervoor gebruik maken van verschillende selfservicetools, zoals de gratis Microsoft Assessment en Planning Toolkit. Daarnaast zijn er vergelijkbare tools van andere leveranciers verkrijgbaar.

 

Stap 2. Beoordelen

Nadat alle systemen en applicaties in kaart zijn gebracht, is de volgende stap het catalogiseren ervan op basis van type, onmisbaarheid, complexiteit en risico. Hierna zijn workloads, applicaties en migraties te prioriteren.

 

Stap 3. Kiezen

Maak een keuze uit een nieuw platform of platforms. Een nieuw serverpark behoort tot de mogelijkheden, maar denk ook aan cloud-opties, zoals public of hybrid cloud.

 

Stap 4. Migreren

Start de migratie en profiteer daarbij van de diensten van Microsoft of een van zijn partners. Verschillende leveranciers bieden hiervoor do-it-yourself tools.

 

Meer informatie over de gevolgen op het moment dat de support stopt, is te vinden op de speciale website. Ook kunnen bedrijven bij Microsoft of een van haar IT-partners terecht voor hulp.