Ofcom wil deel Britse telefooncellen behouden

Rode Britse telefooncellen

De Britse telecomwaakhond Ofcom wil zeker vijfduizend karakteristieke rode Britse telefooncellen van British Telecom redden. Dit gebeurt vooral in gebieden waar slecht mobiel bereik is. Dat maakte de autoriteit eerder deze week bekend.

Intussen heeft 96% van de volwassen Britten een mobiel. Ooit stonden er in het hele Verenigd Koninkrijk 92.000 telefooncellen. Nu staan er nog rond de 21.000.

Volgens Ofcom moeten daarvan dus zeker 5.000 verspreid over het land blijven. De toezichthouders heeft daarvoor speciale regels in het leven geroepen om de cellen op precies de goede plekken te laten staan. Zo blijft het kenmerkende Britse icoon in en in de buurt van een plek waar veel ongelukken of zelfdodingen plaatsvinden.

Als er vanuit een cel in de laatste maanden meer dan 52 keer is gebeld of in gebieden met slechte mobiele dekking blijven de telefooncellen ook staan. De rest van de rode cellen verdwijnt.

Street Hubs

De telefooncellen die blijven staan worden wel gemoderniseerd tot zogeheten Street Hubs. De Britse AT denkt bijvoorbeeld na over gratis wifi bij de telefooncel of zelfs toevoegen van oplaadpunten voor mobieltjes.

Intussen zijn er allerlei buurtinitiatieven, gesteund door British Telecom om ongebruikte telefooncellen om te bouwen tot minibiebs of plekken waar  defibrilators hangen. On het land zijn er nu zesduizend telefooncellen op die manier omgebouwd. Buurten en gemeenten die willen meewerken kunnen zo’n telefooncel voor 1 Britse pond kopen.

Volgens Ofcom zijn haast alle felefoontjes gepleegd vanuit de telefooncellen noodtelefoontjes naar hulpdiensten. Dat gebeurde landelijk tussen mei 2019 en mei 2020 bijna 150.000 keer. Verder belden kinderen in diezelfde periode 25.000 keer Childline, de Britse Kindertelefoon. Volgens Ofcom is daarom de rol van de rode Britse telefooncellen nog niet uitgespeeld.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X