Omzet Apple slinkt door lagere vraag iPhones

apple generatieve AI

Voor het eerst in dertien jaar heeft Apple te maken met een daling van de omzet. De gedaalde verkoop van iPhones is hier vooral debet aan, zo maakte het concern bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar van 58 miljard dollar in de zelfde periode vorig jaar tot 50,6 miljard dollar nu. De nettowinst over de eerste drie maanden van 2016 bedroeg 10,5 miljard dollar, waar het de zelfde periode vorig jaar nog 13,6 miljard dollar was.

De verkoop van iPhones, die vorig jaar rond de zelfde tijd nog goed was voor 61,2 miljoen stuks, zakte dit keer naar 51,2 miljoen. De daling is de eerste sinds de introductie van de iPhone in 2007.

Niet alleen de iPhone kent overigens een verminderde vraag. Ook iPads en Mac-computers worden minder verkocht.

Waarschuwing

De daling kwam overigens niet onverwacht. Apple waarschuwde in januari al dat de omzet deze keer wel eens lager kon uitvallen. Voor het lopende kwartaal heeft het techconcern overigens ook al een waarschuwing afgegeven. Het bedrijf verwacht dat de omzet in die tijd verder gaat dalen. Apple schat een omzet van 41 tot 43 miljard.

De daling is, naast een dure dollar, vooral te wijten aan verminderde vraag naar iPhones in een aantal opkomende landen, met de dalende vraag in China voorop. Het merendeel van de omzet, rond de 67%, wordt in het buitenland behaald. Concurrentie van rivaliserende smartphones is het tweede aspect dat een rol speelt.

In een toelichting zei topman Tim Cook dat het bedrijf te maken heeft ‘sterke economische tegenwind.’ Desondanks vindt hij dat Apple toch een goede prestatie heeft geleverd.

Het bedrijf gaat dan ook 50 miljard dollar extra aan de aandeelhouders uitkeren, zowel via inkopen van aandelen als  dividend. Eind maart 2018 moet dat zijn opgelopen tot 250 miljard dollar.

De zorgen over de zwakkere verkopen van iPhones deed na bekendmaking van de cijfers ook het aandeel in waarde dalen. Op Wall Street reageerde men  teleurgesteld op het nieuws, wat het aandeel met 5% deed dalen.

Desondanks blijft Apple zijn positie als het waardevolste beursgenoteerde bedrijf ter wereld behouden. De marktwaarde is nog altijd rond de 579 miljard dollar.

Apple is overigens niet het enige bedrijf dat met lagere verkoop van smartphones te maken heeft. Ondanks heftige concurrentie van andere merken hebben ook zij te maken met stagnerende verkopen. Volgens marktonderzoeker IDC loopt Samsung momenteel voorop, maar stegen de verkopen van smartphones de eerste drie maanden van 2016 met slechts 0,2%, de kleinste stijging sinds vele jaren.

Gerelateerde berichten...