Omzet ASML verdubbelt in eerste kwartaal

ASML Veldhoven gebouw aannamebeleid Wennink

De omzetgroei van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML verdubbelde bijna in het eerste kwartaal dit jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. De omzet kwam het afgelopen kwartaal neer op 6,7 miljard euro. Vorig jaar noteerde het bedrijf in dat zelfde kwartaal een omzet van 3,5 miljard.

De winst kwam het eerste kwartaal van dit jaar uit op rond de twee miljard euro. Dat is bijna drie keer zoveel als de winst in dat zelfde kwartaal het jaar ervoor. De cijfers zijn hoger dan de verwachtingen, ook die van het bedrijf zelf. Dat zat vooral in het feit dat een aantal chipmachines eerder bij de klant geïnstalleerd konden worden dan de verwachting was.

Desalniettemin heeft het bedrijf nog een flinke lijst weg te werken van klanten die nog wachten op hun chipmachines. De waarde daarvan komt neer op ongeveer 39 miljard euro. We neemt het aantal nieuwe bestellingen af. En dat ligt vooral aan de restricties rond de levering van chipmachines aan China.

Aan alle onduidelijkheid en gesteggel is nu een einde met de beslissing dat de beperkingen alleen gaan gelden voor de nieuwste modellen machines en de de vernieuwde variant van de al wat oudere  DUV (deep ultraviolet) chipmachine. Voor de EUV (extreem ultraviolet)-machines kwam er een paar jaar geleden al een exportverbod naar landen als China.

De feitelijke financiële gevolgen daarvan zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het bedrijf zelf verwacht dat de impact gaat meevallen. Intussen is nog niet duidelijk wat ASML moet doen met onderhoudscontracten van bestaande machines aan Chinese bedrijven. De verwachting is dat de details komende zomer duidelijk worden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...