Onderzoek: gezondheidsapps delen gegevens met derde partijen

e-health zorgverleners

Een meerderheid van de meest populaire gezondheidsapps blijken gegevens te delen met derde partijen, waaronder techbedrijven. Het gaat om gegevens als locatie, mailadres en verjaardag. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Toronto. De resultaten zijn gepubliceerd in the British Medical Journal.

Onderzoeksleider Quinn Grundy van de Universiteit van Toronto noemt de resultaten een “beschamende inbreuk op de privacy van de gebruiker. Het verlies van pricacy is een veel te hoge prijs voor gebruik van deze apps.”

 

Android

In totaal onderzocht het team 24 E-health-app die als ‘goed beoordeeld’ te boek stonden. Het betrof apps voor Android in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada zelf en Australië. Het gaat om apps die informatie met de gebruiker delen over toediening of gebruik van medicijnen.

Zeker 19 van de 24 gezondheids-apps bleek informatie met derde en zelfs vierde partijen te delen. Het gaat bijvoorbeeld om  de Android ID, iemand’s verjaardag, mailadres en de precieze locatie van de gebruiker.

Deze gegevens komen in de eerste lijn in handen van 55 bedrijven. Dit zijn bijvoorbeeld softwareontwikkelaars en serviceproviders die deze gegevens gebruiken voor analyse en aanbieden van gepersonaliseerde advertenties.

 

Techbedrijven

Vervolgens boden de serviceproviders weer de mogelijkheid om de verzamelde gegevens weer te delen met nog zeker 216 andere bedrijven. Dit zijn bijvoorbeeld multinationale techbedrijven en telecommunicatiebedrijven, maar ook financiële instellingen.

 

Gerelateerde berichten...