Onderzoek IenW:  thuiswerken is een blijvertje

werken

Thuiswerken is een blijvertje. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van infrastructuur en waterstaat IenW. Werkgevers willen, ondanks het versoepelde thuiswerkadvies, komend jaar thuiswerken nog beter faciliteren, zodat werknemers minder op reis hoeven. Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.100 bedrijven met meer dan honderd medewerkers.

Daaruit blijkt dat 45% van de werkgevers komend jaar met voorrang wil investeren in online vergaderen. 41% wil dat voor thuiswerken. Daarbij wil 40% van de werkgevers medewerkers betere arbovoorzieningen thuis bieden, zoals een goede stoel. Thuiswerkvergoedingen geven is het plan van 32% van de werkgevers. En 26% van hen zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden. Ook blijkt dat bedrijven de reizen die hun werknemers blijven maken willen verduurzamen.

Thuiswerken en buiten de spits reizen

Door corona maakten veel bedrijven in sneltreinvaart werk van thuiswerken. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld (van 52% naar 94%) en bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (stijging van 85% naar 96%). Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is licht gestegen (van 83% naar 86%).

Veel van deze maatregelen begonnen uit noodzaak, door corona. Maar ook na corona zetten bedrijven verder in op thuiswerken. Uit eerder onderzoek blijkt dat medewerkers door thuiswerken productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren.

Een voorbeeld van een bedrijf dat, ook na corona, verder inzet op thuiswerken is het Brabantse McCoy. Een ICT-dienstverlener met 170 medewerkers. Directeur Frank van Dooremolen: “Onze medewerkers hebben veel afspraken bij klanten waarvan er een aantal zeker online kunnen. Enkele dagen in de week thuiswerken scheelt hen veel reistijd. Dat scheelt niet alleen tijd en geld voor de klant, maar levert de medewerker ook meer vrijheid en grip op de werk-privé balans op. We hebben nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als tijdens het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek, dus we gaan hier zeker mee door”.

Hybride werken

Zelf stimuleert het ministerie thuiswerken en fietsen naar het werk. Vanaf 1 september ook met de leasefietsregeling. Ook is er, nu weer meer medewerkers naar kantoor kunnen, afgesproken dat er voor 10 en na 15 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits. Ook wordt met andere ministeries gekeken hoe hybride werken kan worden ingericht, zodat ambtenaren minder vaak hoeven te reizen.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Dit is goed nieuws. 5% minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X