Onderzoek: Nederlandse kantoorprinter analoog lek in beveiliging van bedrijven

Nederland staat in de top tien van minst corrupte landen ter wereld. Ons land scoort helaas ook een derde plaats in de top van landen die niet netjes omgaat met vertrouwelijke informatie die uit de printer rolt.

Zo heeft maar liefst 72% van de werknemers ooit vertrouwelijke informatie in de printer op kantoor gevonden. Zeker 74% van de medewerkers vergeet wel eens documenten op te halen nadat ze geprint zijn. We lijken analoog lek, stelt recent onderzoek .

 

Misbruik

We kunnen er waarschijnlijk vanuit gaan dat onze werknemers de gevonden informatie niet zullen misbruiken. Toch moet het bedrijfsleven op de hoede zijn dat gevoelige bedrijfsinformatie niet in verkeerde handen valt. De Europese regelgeving voor beveiliging van bedrijfsinformatie wordt steeds verder aangescherpt.

Wanneer organisaties niet kunnen aantonen dat zij hun beveiliging op orde hebben, kunnen hoge boetes het gevolg zijn. Ook de imagoschade kan enorm zijn, als bijvoorbeeld klantgegevens in verkeerde handen vallen.

 

De percentages

De top twee van geprinte documenten wordt gevormd door facturen (49%) en contracten (40%). Dat zijn doorgaans geen documenten die we overal willen zien rondslingeren. Zeker omdat 61% van de werknemers aangeeft rondslingerende documenten te lezen. Daarbij zegt 16% de informatie zelfs te zullen gebruiken om de eigen positie of die van een collega te versterken.

Van de ondervraagde Nederlandse werknemers heeft 72% weleens vertrouwelijke informatie onbeheerd in de printer gevonden. In 32% van de gevallen ging het om vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Bij 30% ging het zelfs om vertrouwelijke klantgegevens.

 

Schrikbarend

“Dit zijn schrikbarend hoge percentages,” zegt Ward Estoppey, Channel Marketing Manager bij printerfabrikant Epson, dat de kwestie onderzocht. “We zien dat bedrijven de digitale beveiliging van hun data steeds serieuzer nemen. Wanneer die digitale data de overgang maakt naar de analoge wereld, dan gaan ze er ineens veel onvoorzichtiger mee om.”

Valt er iets aan deze onveilige situatie te doen? Afschaffen van printen lijkt geen valide optie. 80% van de respondenten geeft aan dat papiergebruik een fundamentele rol speelt in hun sector. Dat zal ook in de toekomst zo blijven. Het afschaffen van printen zou naar verluidt voor een daling van 20% in de productiviteit zorgen.

Gerelateerde berichten...

X