Onderzoek: oude smartphones liggen vaak in de la

smartphone met oplader ouder toestel

Oude smartphones belanden meestal ergens in la. Een op de vijf van de eigenaren geeft het toestel aan familie. Dat zijn niet zelden eigen kinderen. Dat zegt Telecompaper na onderzoek van hun Consumer Insight Panel.

Bijna de helft (45%) van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat hun oude toestel in een la ligt te verstoffen. Slechts een op de vijf geeft het oude mobieltje aan iemand in de familie. De meeste oude ongebruikte smartphones liggen bij mensen tussen de 24- en de 35. Dit is zeker 51 procent. Bij alle andere leeftijdsgroepen is dat iets minder hoog, boven de 40 procent.

In de groep volwassenen vanaf 18 jaar geeft 21 procent het toestel door aan iemand in de familie. Slechts twee procent gaf hun oude smartphone aan iemand buiten de familiekring. Ode telefoons aan familie geven gebeurt vooral bij mensen tussen 35 en 55 jaar. Dat gebeurt bij 27 procent. In deze leeftijdsgroep zitten vaak ouders die hun vorige toestel dus doorgeven aan hun eigen kinderen.

Verkopen

Slechts vijftien procent verkoopt hun overbodig geworden toestel. In deze groep verkocht 7% het mobieltje aan een vreemde en 3% aan een kennis. Weer drie procent verkocht het oude toestel aan een bedrijf. Zes procent gooide het weg.

De onderzoekers plaatsen de kanttekening dat een deel van de smartphones te oud kan zijn en daardoor niet meer bruikbaar. Telecompaper becijferde vorige maand al dat een op vijf gebruikers van iPhones een toestel van zeker zes jaar of ouder nog in gebruik heeft. Daarom kan het zo zijn dat veel telefoons die ongebruikt in een la liggen nog ouder zijn. Voor deze toestellen zijn vaak geen software-update meer beschikbaar, ze hebben een te klein geheugen en steeds meer apps werken dan niet meer.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...