Slecht kwartaal voor smartphonemarkt

appen achter het stuur slimme camera politie smartphonemarkt

De wereldwijde smartphonemarkt beleefde een slecht derde kwartaal dit jaar. Het was zelfs het slechtste sinds 2014 wat verschepingen betreft. Dat becijferde internationaal marktonderzoeker Canalys. in een rapport.

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar daalde het aantal verscheepte telefoons met zeker negen procent. Volgens de marktonderzoeker stellen consumenten de koop van een nieuwe smartphone uit vanwege de hoge inflatie en de slechte economie in veel landen.

Canalys verwacht de komende tijd geen herstel voor deze markt en rekent dat deze situatie tot zeker midden 2023 gaat duren. De verwachting houdt gelijke tred met die van computers en laptops. De verkopen daarvan zitten ook in een langere dalende trend.

Marktleider

Smartphonemaker Samsung is intussen nog altijd marktleider. De Zuid-Koreanen wisten het marktaandeel op 22 procent. te houden. Dit is gelijk aan het percentage van vorig jaar. Apple zag als enige in de lijst het marktaandeel ten opzichte van het derde kwartaal het jaar ervoor groeien. Dit zorgde voor een tweede plaats op de lijst., Het aandeel van Apple ging van 15 naar 18 procent.

De Chinese merken  Xiaomi, OPPO en vivo doen het om begrijpelijke redenen rustig aan met de overzeese export. Xaomi hield het aandeel wel gelijk op 14 procent. OPPO en vivo behielden marktpercentages van respectievelijk 10 eb 9%.

De marktanalist ziet wel een iets verbeterde verkoop vanaf september. Zo konden fabrikanten meer van hun voorraden verkopen. Wel zien de analisten dat de fabrikanten het rustiger aan doem met de prijzen. Dit doen ze vooral om de consument niet af te schrikken. Met het oog op de komende feestmaand zouden er wel een aanzienlijke kortingen in het verschiet kunnen liggen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...