EU wil fabrikanten updateverplichting opleggen

man belt mobiel mobiele telefoon 06- nummers mobierle netwerken

Mobiele telefoonfabrikanten moeten in Europa een updateverplichting krijgen tot zeker vijf jaar na introductie. Dat zegt de Europese Commissie in een ontwerpverordening dat na verwerking van de eerste feedback op een resolutie uit 2020 nu aan de tweede ronde commentaren toe is. De goedkeuring moet in het vierde kwartaal van dit jaar gaan plaatsvinden.

In het voorstel staat ook dat telecombedrijven verplicht moeten worden om hun nieuwe smartphones tot zeker vijf jaar na de introductie moeten zorgen voor voldoende mogelijkheden om het toestel te laten repareren. En ook dat voor minstens vijf jaar na introductie van een nieuw toestel.

De software-updates moeten ook volledig zijn in die periode. Dus zowel voor de beveiliging als nieuwe of verbeterde functionaliteit. Verder komen er verplichtingen rond de kwaliteit voor batterijen in nieuwe toestellen. De accu moet langer meegaan en na 500 keer opladen nog minimaal 83 procent hebben van de capaciteit die het nieuwe toestel had.

De voorstellen zijn in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal voor efficiënt gebruik van hulpbronnen. Milieuorganisaties en recyclingbedrijven reageerden ook in eerste instantie al verheugd op de plannen.

Energielabel

In het voorstel van de Europese Commissie zit ook het idee van een energielabel voor smartphones. Die zijn nu al verplicht voor witgoed en (smart) tv’s. Met het label voor smartphones moeten kopers beter op de hoogte raken van zowel de geschatte levensduur van de accu als de stevigheid van het toestel.

De Europese Commissie wil met de voorstellen reparatie van smartphones aanjagen, zeker ook met het oog op energiebesparing en de voordelen voor het milieu, zoals minder elektronisch afval. De Commissie heeft met het voorstel een lijst meegestuurd met vijftien belangrijke onderdelen in en aan smartphones waarvan fabrikanten moeten zorgen dat ze tot zeker vijf jaar na introductie van het toestel beschikbaar blijven, zodat ze te repareren zijn.

Aanleiding

Een van de aanleidingen voor het voorstel is een grote Europbarometer. Daaruit bleek dat  77% van de EU-burgers hun apparaten lieven repareren dan vervangen. 79% van de mensen vindt dat fabrikanten wettelijk verplicht moeten worden om reparatie van digitale apparaten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...