State of Application: security van apps nu belangrijker dan beschikbaarheid

Organisaties in EMEA hechten voor het eerst meer waarde aan beveiliging van applicaties dan aan de beschikbaarheid ervan. Dit blijkt uit het 2017 State of Application Delivery rapport. Het onderzoek kijkt elk jaar naar de manier waarop bedrijven omgaan met applicaties.

Volgens de respondenten draait driekwart van alle applicaties aan het einde van 2017 in de cloud. Bijna de helft stelt dat private clouds het grootste strategisch belang hebben de komende twee tot vijf jaar. De meeste investeringen in EMEA gaan dan ook naar private cloud-omgevingen (vindt 46 procent).

In de overstap naar de cloud is het volgens 61 procent cruciaal dat de beveiliging en audit-mogelijkheden hetzelfde blijven als bij on-premise services. Bedrijven verwachten gemiddeld 18 applicatieservices toe te voegen dit jaar, in vergelijking met 11 vorig jaar. De belangrijkste daarbij zijn netwerk-firewalls, antivirus en SSL VPN-oplossingen.

Slimme cyberaanvallen veranderen prioriteiten

Vanwege de opkomst van complexere en slimmere cyberaanvallen, zijn security-teams genoodzaakt buiten de traditionele firewalls en legacy bedrijfsgrenzen te denken en werken. Bedrijven met een web applicatie firewall (WAF) en maatregelen om DDoS-aanvallen tegen te gaan hebben het meeste vertrouwen dat ze een aanval op applicatieniveau kunnen weerstaan. Bovendien is dit vertrouwen bij bedrijven met een ‘cloud-first’-strategie het grootst.

René Oskam, directeur van de initiatiefnemer van het onderzoek F5 Networks Nederland: “In 2016 was er elke week wel een hack. Of er kwam een lek aan het daglicht. Deze kwetsbaarheden vertragen de digitale transformatie echter geenszins. Bedrijven kampen met name met de complexiteit van aanvallen (64 procent). Dit wordt gevolgd door het onbegrip van medewerkers over het te volgen security-beleid (53 procent). Als derde (32 procent) wordt ook de hand in eigen boezem gestoken.

 

Hybride multi-cloud aanpak populair

Ondanks de aanhoudende aarzeling richting de cloud zien respondenten wel dat een meer agile, multi-cloud strategie populairder wordt. Vier van de vijf bedrijven stappen daarom over op hybride cloud-omgevingen. Daarbij stelt een kwart dat het de uitdaging is om in alle omgevingen hetzelfde beveiligingsbeleid door te voeren.

Oskam: “Er zijn nog altijd uitdagingen, maar we zien nu echt wel een kantelpunt. Meer en meer bedrijven stappen over op een hybride cloud-strategie. Zo behaal je agility en snelheid zonder in te boeten op beveiliging. Zolang er goed beleid is en passende oplossingen is die overstap goed te maken.”

De wereldwijde trend is dat hoe meer applicaties een bedrijf heeft draaien, hoe groter de cloud-voordelen zijn. Bedrijven met de meeste applicaties (soms meer dan 3000) hebben ook het grootste aandeel cloud-applicaties.

Gerelateerde berichten...

X