Online mindfulness voor kinderen met chronische pijn

kinderhand pleegzorg.nl online kinderporno kinderrechten

Het Kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia lanceert een programma met online mindfulness voor kinderen en jongeren met chronische pijn: de Beter in je vel coach. Het doel is hen de regie te geven met pijnbeleving om te gaan. “Want ‘het brein maakt de pijn”, aldus physician assistant en pijnbestrijder Bernadette de Mol.

Hoofpijn, buikbuik, rugpijn, zenuwpijn. Deze en andere chronische pijnklachten komen vaak voor in Nederland. Niet alleen onder volwassen, ook onder kinderen. Jaarlijks zien Bernadette de Mol en haar collega’s Tom de Leeuw en Agi Torok ruim 1.100 jonge patiënten in het Kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia.

In het Kinderpijncentrum bepaalt een multidisciplinair team van specialisten de juiste behandeling: medicatie, fysiotherapie, psychologische begeleiding en pijneducatie. De Mol: “De behandeling van chronische pijn is bij ons altijd custom made. Hier voegen wij nu een nieuw component aan toe: zelfredzaamheid met de online mindfulness van de Beter in je vel coach. Met acht trainingen leren de kinderen in acht weken een goede balans tussen lichaam en geest te krijgen en de pijnklachten beter aan te sturen. Gewoon thuis, achter de computer of op de smartphone.”

Complexe pijnklachten

Pijn is chronisch als de klachten langer dan drie maanden aanhouden of herstel langer duurt dan verwacht. ‘In het Kinderpijncentrum zien we kinderen uit het hele land die gemiddeld anderhalf jaar met complexe pijnklachten kampen en al een heel behandeltraject achter de rug hebben. Pijn heeft lang niet altijd een duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Daarom is het belangrijk dat wij met een team van pijnbestrijder, psycholoog en fysiotherapeut naar de klachten kijken.”

De Beter in je vel coach behandelt wekelijks een ander thema zoals chillen in je lichaam, de oceaanademhaling, even stretchen en een slok met aandacht. “Wanneer je ontspannen en rustig bent, heb je een andere pijnbeleving. Met de trainingen proberen we kinderen hier bewust van te maken en geven we oefeningen voor de momenten dat zij de pijnklachten ervaren.”

Veel patiënten leiden door de chronische pijnklachten een vrij geïsoleerd leven. Ze gaan niet naar school, hebben geen vriendjes en alle aandacht gaat uit naar de pijn. Met deze online oefeningen in mindfulness probeert het ziekenhuis dit te doorbreken en waar het kan de pijn weg te denken.

Totaalpakket

De mindfulnesstraining is aanvullend op de behandeling die kinderen krijgen in het Kinderpijncentrum. “Ik zie het als een totaalpakket. Het geeft kinderen tools om regie te houden op hun pijnbeleving. Ik zeg altijd het brein maakt de pijn, dat is ook wetenschappelijk bewezen.. Ik hoop dat alle patiënten het programma gaan gebruiken en dat zij merken dat als je rustiger wordt, de pijnbeleving ook vermindert.”  De Beter in de vel coach is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Sophia en De Verbindingswinkel.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...