Zestig miljoen voor toekomstbestendige zorg

NHGDoc HIS

Het samenwerkingsverband Convergence brengt een investering van 60 miljoen bij elkaar voor toekomstbestendige zorg. Het gaat om tien Flagship-projecten van de strategische samenwerking van de TU Delft, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De projecten komen uit 36 voorstellen door gemixte teams van onderzoekers van de instellingen. De inzendingen zijn beoordeeld door een internationaal panel van wetenschappers. Projecten die de eerste ronde niet door kwamen, komen in aanmerking voor de volgende ronde.

De Flagships ontvangen bij elkaar 20 miljoen euro van het Convergence Health & Tech programma. Samenwerking met publieke en private partijen voegt daar nog eens ruim 40 miljoen aan toe. Het geld gaat voor een flink deel naar e-healthprojecten.

Zo krijgt het project Convergence Imaging Facility and Innovation Centre (CIFIC) geld voor innovaties in de bio-beeldvorming. Een ander deel van het geld gaat naar de verdere ontwikkeling van digitale technologie in de spreekkamer en digitalisering van de zorg thuis.

Toekomstbestendig

Nieuwe wetenschappelijke kennis en technologieën zijn noodzakelijk om de volksgezondheid toekomstbestendig te maken. Menselijk gedrag speelt daarbij een cruciale rol. Dat vraagt om een samenvoegen, ofwel convergentie, van een breed scala van disciplines. Alleen door inzet van de medische en gezondheidswetenschappen, de biowetenschappen, de technische en gegevenswetenschappen, de sociale wetenschappen en de menswetenschappen, kunnen wij erin slagen ons gezondheidszorgsysteem toekomstbestendig te maken.

Stefan Sleijfer, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC trapte de Flagships op woensdag 6 juli af op het Convergence Square, de speciaal opgerichte innovatiehub, in Rotterdam. De investering in gezamenlijk onderzoek is een stevige stap voorwaarts in de samenwerking tussen de drie instellingen. Honderden wetenschappers en tientallen maatschappelijke stakeholders slaan de handen ineen om innovatieve oplossingen te vinden voor problemen waarmee de gezondheidszorg te kampen heeft.

Sleijfer: ‘Met deze impuls maakt het Health & Tech programma van de Convergence een vliegende start. Met de Flagships dragen we bij aan betere uitkomsten en zorg voor patiënten, een gezondere populatie, de houdbaarheid van onze zorg en aan wereldwijde innovatie. Dat is hard nodig, gezien de grote uitdagingen die we hebben in de zorg zoals een toenemende zorgvraag bij een krappe arbeidsmarkt en beperkte middelen.’

Tim van der Hagen, Rector Magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft, onderstreept het belang van de Flagships: ‘Met meer dan 250 betrokken wetenschappers en 37 partners openen we een frontale oplossingsaanval op de problemen in de gezondheidszorg.’

Ed Brinksma, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, wijst op de positieve effecten van de samenwerking voor de regio. ‘Dit is een geweldig mooi voorbeeld van hoe we de toekomst van de zorg willen verbeteren dankzij intensieve samenwerking tussen technische-, sociale- en medische wetenschappen. Dit is de enige manier hoe we met elkaar dit soort grote vraagstukken kunnen oplossen. We geven hiermee een belangrijke impuls aan de volksgezondheid én de economie van Rotterdam en Delft.’

Lees ook:

Gerelateerde berichten...