Operatie DisrupTor tegen drugsverkopers op dark web leidt tot 179 arrestaties

Cybercrimineel aan strand met laptop

Een wereldwijd samenwerkingsverband van opsporingsdiensten tegen drugsverkopers op het dark web leidde tot 179 arrestaties. Dat maakt de politie bekend. De operatie genaamd DisrupTor volgde op het offline halen van Wall Street Market in mei 2019.

Destijds was het de op een na grootste illegale online marktplaats op het dark web. De criminelen achter deze marktplaats zijn vorig jaar geïdentificeerd en aangehouden door een internationaal opsporingsteam. Dat bestond uit Duitse, Nederlandse en Amerikaanse rechercheurs.

Informatie

Deze actie leverde de opsporingsdiensten informatie op. Hiermee kon de politie verdachten identificeren die schuilgingen achter dark web-accounts die de criminelen in gebruik hadden.

Het leidde tot de arrestatie van 179 verkopers die zich bezighielden met de handel in tienduizenden illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten. Het ging in veel gevallen om drugs.

De politie nam meer dan 6,5 miljoen dollar aan contant geld en virtuele valuta grote hoeveelheden drugs als amfetamine, cannabis, heroïne, cocaïne, MDMA en medicijnen ,et verslavende stoffen.

Identiteit

De arrestaties vonden plaats in de Verenigde Staten (121), Duitsland (42), Nederland (8), het Verenigd Koninkrijk (4), Oostenrijk (3), en Zweden (1). Daarnaast lopen er nog onderzoeken om de identiteit van de personen achter de dark web-accounts te achterhalen.

Operatie DisrupTor bestond uit een reeks afzonderlijke, maar elkaar aanvullende, gezamenlijke operaties. Ze werden gecoördineerd door Europol en Eurojust. De acties hadden tot doel wereldwijd een vuist te maken tegen de verkoop van illegale goederen via het dark web.

De politie concludeert dat na deze arrestatiegolf de gouden jaren van de marktplaatsen op het dark web voorbij zijn. “Operaties zoals deze tonen wederom aan dat opsporingsdiensten het vermogen hebben om de encryptie en anonimiteit van marktplaatsen op het dark web te verbreken. De politie haalt deze illegale marktplaatsen niet alleen uit de lucht, maar spoort ook de criminelen op die illegale goederen verkopen en kopen via deze sites.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X