Patiënten Kinderziekenhuis beleven Rotterdams Philharmonisch Orkest virtueel

VR-bril

Patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen het Rotterdams Philharmonisch Orkest nu virtueel beleven. Dat kan met de virtual reality ‘Orkestontdekker’ dat het ziekenhuis dat onder het Erasmus MC valt, cadeau kreeg.

Patiënten kunnen in het ziekenhuis virtueel kijken op het podium tussen de musici, genieten van muziek en toch even bij een voorstelling zijn. Kinderen kunnen ook instrumenten van dichtbij bekijken.

Het project is het gevolg van een al langer lopende samenwerking tussen Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC Sophia om muziek in te zetten in de zorg. Ze stimuleren onderzoek naar de effecten van muziek op de gezondheid.

Daarnaast willen zij muziek een rol geven in het zorgproces, zowel voor patiënten als zorgmedewerkers. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen aan interdisciplinair onderzoek om de kennis over het effect van muziek op de gezondheid en het welzijn van mensen te vergroten. In 2021 componeerde het orkest een muziekstuk gebaseerd op hartritmestoornissen om meer aandacht te vragen voor de aandoening bij kinderen en volwassenen.

VR-tour

George Wiegel, directeur Rotterdams Philharmonisch Orkest, gaf de allereerste VR-tour aan de 10-jarige Lasse en Eric Steegers, afdelingshoofd en gynaecoloog van het Erasmus MC Sophia. Vier musici verzorgden een muzikaal optreden voor kinderen, ouders en medewerkers in de hal van het kinderziekenhuis.

Wiegel: ‘Wij zijn erg blij met deze mooie samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis en de bijdrage die wij met onze muziek kunnen leveren aan de zorg. De zorg voor gezondheid is altijd het werk van artsen en medisch wetenschappers geweest, maar onderzoek toont keer op keer aan dat ook muziek een zeer heilzaam effect kan hebben. Dat de VR Orkestontdekker nu ingezet wordt om kinderen te ondersteunen in de medische behandelingen die zij ondergaan in het Sophia Kinderziekenhuis; daar zijn we enorm trots op.’

Steegers: ‘Wij doen al jaren onderzoek naar muziek als medicijn en het is bewezen dat dit zorgt voor pijn- en stressvermindering. Voor onze patiënten is een concertbezoek niet altijd vanzelfsprekend, en op deze manier kunnen ze het orkest toch beleven en even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen. We zijn het Rotterdams Philharmonisch Orkest daar heel dankbaar voor.’

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X