Peter R. de Vries bestreed ook cybercrime

Peter R. de Vries 2017 Peter R. de Vries Foto via: Door DWDD - DWDD, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64929453

Peter R. de Vries, overleed afgelopen donderdag nadat hij de week ervoor zwaargewond raakte bij een aanslag op zijn leven in Amsterdam. Hij is bekend als misdaadverslaggever maar wellicht minder bekend als bestrijder van cybercrime. Hij werd 64 jaar. Kort na zijn overlijden werd een online condoleanceregister geopend.

Als schrijvend journalist en presentator stelde hij al jaren criminaliteit aan de kaak. Hij beet zich vast in cold cases en stond de nabestaanden bij. De Vries startte zijn loopbaan bij de Haagse redactie van De Telegraaf, als twintigjarige leerling-journalist. In Den Haag onderzocht hij zijn eerste moordzaak en ontstond zijn voorliefde voor de misdaadjournalistiek. In 35 jaar onderzocht De Vries meer dan vijfhonderd moorddossiers.

Misdaadverslaggever

Zijn tv-programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ speelde een doorslaggevende rol bij de oplossing van ruim een dozijn moordzaken. Ook loste hij verdwijningszaken op en ontmaskerde fraudeurs, oplichters, afpersers, geweldplegers en zedendelinquenten.

Bekend zijn bijvoorbeeld de Puttense moordzaak, de moord op Nicky Verstappen, en de ontvoering van Alfred Heineken. in 2002 kreeg hij in Nederland een Academy Award voor zijn reportages en rol bij de oplossing van een drievoudige moord in Amsterdam, die op het punt stond te verjaren. In 2008 won hij voor zijn spraakmakende reportages over de verdwijning van Natalee Holloway – op Aruba – en de betrokkenheid van Joran van der Sloot daarbij de prestigieuze International Emmy Award van The Academy of Television Arts and Sciences in New York.

Internetpesters aangepakt

Naast al deze ‘real life crime’ had de Vries bij RTL 5 twee jaar lang het programma ‘Internetpesters Aangepakt’, dat de gevolgen van cybercrime in Nederland op de kaart zette. De Vries initieerde in het programma een publiekspetitie om het internetprobleem ook op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De petitie werd in korte tijd meer dan 150.000 keer ondertekend.

Het programma trok wereldwijd de aandacht met de zogenoemde ‘Facebook-zaak. De Vries sleepte het platform voor de rechter en dwong af dat Facebook hostinggegevens moest vrijgeven aan een jonge vrouw wier naam en foto op Facebook waren misbruikt.

In 2017 is De Vries samen met zijn zoon Royce mede-oprichters van advocatenkantoor De Vries & Kasem in Amsterdam. Het kantoor legt zich vooral toe op de gevolgen van cybercrime. Peter R. de Vries was tot eind mei 2020 algemeen directeur van het kantoor.

Afscheid

Aanstaande woensdag kan iedereen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam tussen 11 en 20.00 uur afscheid komen nemen van De Vries. De dag erna vindt de uitvaart plaats, maar daar zijn alleen familieleden, dierbaren en mensen die de misdaadverslaggever persoonlijk kenden welkom.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...